Procurili podaci o 47.000 korisničkih računa u Hrvatskoj

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u istoriji, više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, objavio je CARNET-ov Nacionalni CERT.

Za kolekciju baza se vjeruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa, piše Klix.ba.

“Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te se mogla slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te da se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala. Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti”, upozoravaju.

Otkriveni podaci 47.000 korisničkih računa iz Hrvatske

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih računa čiji domen završava na “.hr”, od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

“Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.

Takođe, pozivamo vas sve da svoje korisničke podatke provjerite putem usluge Have I Been Pwned, kojoj možete pristupiti putem poveznice u nastavku: https://haveibeenpwned.com/”, objavili su iz CERT-a.

Upozorenje o curenju podataka je poslao i MUP.