Problem kojem se ne nazire kraj: Hrana skuplja za 10,2 odsto

Iako su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u junu zabilježile pad za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, rast cijena na godišnjem nivou potvrđuje da se BiH suočava s problemom kojem se ne nazire kraj i najave da je era jeftine hrane prošlost.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u junu bile su više za 4,9 odsto u odnosu na juni 2022. godine. Hrana i bezalkoholni napici skuplji su za 10,2 odsto, alkoholna pića i duhan za 4,8, stanovanje i režijski izdaci za 9,2, a namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 9,9 odsto.

Šta je jeftinije

Rast cijena zabilježen je i u oblasti zdravstva (3,1%), komunikacija (1,4%), rekreacije i kulture (6,9%), obrazovanja (2,3%), restorana i hotela (8,4%) te ostalih dobara i usluga (9,6%). Jeftiniji su samo odjeća i obuća (5,3%) te prijevoz (12,7%).

Gavran: Narasla dobit

Istovremeno, porastao je i ukupan promet trgovine na malo. U junu 2023. godine veći je za sedam odsto u odnosu na juni prethodne godine. Promet prehrambenih proizvoda, posmatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 22,2, dok je promet neprehrambenih proizvoda ostvario rast od 14,6 odsto u odnosu na juni 2022. godine, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Kako je kazao ekonomski analitičar Igor Gavran, osim inflacijom, nominalni rast vrijednosti prometa dobrim dijelom može se objasniti i turizmom i dijasporom, odnosno većim brojem privremenih potrošača koji uglavnom imaju i veću kupovnu moć od domaćeg stanovništva.

Zakonski prag

– Dio objašnjenja možda leži i u većem broju PDV obveznika, jer je veći broj subjekata prešao zakonski prag prometa u prethodnoj godini. PDV obveznici su podložni dodatnim kontrolama i praćenju prometa, a istovremeno su motivisani da prijavljuju viši promet radi prava na odbitak poreza. U svakom slučaju, narasla je i dobit onima koji su se kleli da propadaju i da moraju dizati cijene kako bi preživjeli – rekao je Gavran.

Avaz

U brojkama

* 10,2 odsto skuplji su hrana i piće od juna 2022.

* 9,9 odsto skuplji su kućanski uređaji i redovno održavanje kuće.

* 9,2 odsto skuplji su stanovanje i režijski izdaci.

Prethodni članakNovaković Bursać: Sankcije – još jedan pritisak na političare Srpske
Naredni članakPodignuta još jedna optužnica protiv Donalda Trampa