PRIRODNI LIJEK Evo kako intimni odnosi mogu “ukloniti” glavobolju

“Ne mogu sada, boli me glava”, jedan je od najčešćih izgovora kad nismo raspoloženi za romantične aktivnosti pod plahtama.

Iako otvoreno i izravno ne bi trebalo biti sasvim dovoljno, mnoge žene su veoma pažljive kako ne bi povrijedile partnere, pa pokušavaju pronaći taktične izgovore poput one da ih boli glava.

Istraživanja su pokazala da odbijanje seksa s partnerom može negativno uticati na cjelokupni romantični odnos, posebno na muško samopouzdanje, te da može izazvati tugu i depresiju, koja u nekim slučajevima može rezultovati i raspadom braka.

Žene su toga svjesne, pa su tokom istorije razvile kreativne izgovore koje koriste kako bi balansirale između svojih i njegovih osjećaja. Iako postoji zdravstveno stanje koje doista povezuje migrene i seks, u većini slučajeva upravo nam seks može pomoći da se oslobodimo glavobolje.

Kako seks pomaže kod glavobolje?

Partnerski ili solo seks mogli bi biti najbolji i najprirodniji način kako vrlo brzo i efikasno riješiti problem dosadne glavobolje i dan nastaviti opušteni i puni elana, potvrdio je “Association of Migrene Disorders”, te dodao da kod nekih pojedinaca seks djeluje bolje i od morfija.

Iako bi otvoreno i izravno “ne” trebalo biti sasvim dovoljno, mnoge žene su pažljive kako ne bi povrijedile partnere.

Navala endorfina do koje dolazi tokom uzbuđenja igra glavnu ulogu kod ublažavanja fizičke boli, a može pomoći i kod menstrualnih bolova, te bolova u leđima. Isto je istraživanje pokazalo da je više od 60 odsto ispitanika koji boluju od migrene priznalo da im orgazam uveliko pomaže kod ublažavanja bolova.

Iako svaki oblik seksa može biti od pomoći, neke poze stručnjaci ipak ističu kao najefikasnije, a u nastavku možete provjeriti o kojim se pozama radi.

Poza kašike

Poza u kojoj žena leži na boku, a muškarac je obgrli cijelim svojim tijelom s leđa jedna je od najboljih poza za vođenje ljubavi. Seksualni terapeuti ističu kako se radi o pozi koja u prvi plan stavlja baš žensko zadovoljstvo.

Osim što pojačava emocionalnu intimnost, ova je poza poput prirodnog lijeka za glavobolju. Prilikom vođenja ljubavi na ovaj se način otpuštaju velike količine oksitocina, dopamina i serotonina jer se kod poze kašike spajaju ljubav i seks, zagrljaj, povjerenje, toplina, podrška i seksualno zadovoljstvo.

Žeđ

Ova je poza zagrljaj sam po sebi. Seksualni terapeuti ističu je kao klasičan primjer vođenja ljubavi, a vrlo je slična pozi kašike – samo što su partneri licem okrenuti jedno prema drugome, piše N1.

Za realizaciju ove poze isprepletite noge i zagrlite se. Partnerica treba podići nogu i staviti je preko partnerova boka kako bi mu omogućila penetraciju. Ova poza je odlična jer imate slobodne ruke za maženje, zagrljaje i dodire dok zajedno svoju intimnost podižete na viši nivo, a takođe, je jedna od najboljih za borbu protiv glavobolje.

Prethodni članakBEZ PROMJENA NA VRHU Poznato šta Đoković treba da uradi da ostane na čelu do kraja godine
Naredni članakNevrijeme širom Srbije napravilo kolaps: Bez struje više od 10.000 domaćinstava (VIDEO, FOTO)