Pripadnici FUP-a u Mostaru priveli tri osobe zbog „Orke“

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su u Mostaru, po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako saznajemo, priveli tri osobe koje se dovode u vezu s krivičnim djelima i optuženim osobama iz predmeta „Orka“. 

Riječ je o dvojici uposlenika oštećenih pravnih subjekata koji su optuženima dali korisne informacije, dok se treća osoba dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, a svi su tokom kriminalističke obrade priznali izvršenje krivičnih djela.

Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva HNK obuhvaćeno je 12 osoba, kojima se na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

Optužena ekipa je od 2014. do septembra 2019.godine, kada su uhapšeni, uz upotrebu vatrenog oružja, plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 20 razbojništva i teških krađa.

Riječ je o bankomatima,tržnim centrima, benzinskim pumpama, kao i vozilima brze pošte na području Mostara, Kupresa, Čitluka, Jablanice i Sarajeva.

U toku je sudski proces za ovaj predmet, a zanimljivo je da se do sada njih devet nagodilo s Tužilaštvom HNK, a posljednji koji je nakon sklapanja Sporazuma osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina je prvooptuženi Rahman Begluk (32).

Na optužničkim klupama su ostali Jozo Markić (36), Alen Begluk (35) i Enis Mandal (35).