Princ Heri i Megan Markl otvorili dušu: Bojali su se boje kože našeg sina, od vjenčanja je bilo sve gore

Američka televizijska kuća CBS posljednjih je dana otkrila nekoliko isječaka dvosatnog intervjua Oprah Vinfri (Winfrey) s princom Herijem (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle), za koji se očekivalo kako će podići veliku prašinu, a dotaknuo se i mnogih ‘grijeha’ kraljevske porodice iz ranijih dana.

Iako je bilo najavljeno da će intervju trajati 90 minuta, zbog velikog interesa emitirala se puna verzija od 120 minuta, a vojvoda i vojvotkinja od Saseksa govorili su o razlozima napuštanja dvora, svom životu u SAD i o Meganinoj novoj trudnoći koju su objavili na Valentinovo. U prvom dijelu razgovora Oprah je razgovarala samo s Megan, a voditeljica je odmah napomenula kako razgovor nema zabranjenih tema, da Megan ne zna pitanja unaprijed te da za intervju neće biti plaćena. Započeli su intervju kraljevskim vjenčanjem. Oprah je zanimalo što je Megan očekivala ulaskom u kraljevsku porodicu.

– Tri dana prije našeg vjenčanja mi smo se zapravo vjenčali. To niko ni ne zna, ali nazvali smo nadbiskupa i zamolili za intimnu ceremoniju. Spektakl je bio za cijeli svijet, a to je bilo samo za nas. Što se tiče Herijeve porodice, ja ustvari nisam uopće puno znala o njima. Nisam ih ni guglala posebno nakon što smo počeli hodati. Jedno je imati nekakvu predstavu o tome što je to monarhija, a sasvim drugo kad ti se to dogodi iz prve ruke. Mi u SAD nemamo dojam šta Britancima predstavlja kraljevska porodica. Doima se kao kakva bajka izvana, ali to nije tako – rekla je.

Dotakli su se upoznavanja kraljice Elizabete.

– Dogodilo se sasvim spontano, bila sam s Herijem na ručku, a ona je upravo bila gotova s jednom od svojih ceremonija. Heri me tada pitao želim li upoznati njegovu baku. Rekla sam ‘da, naravno’, a on me pitao ‘znaš li kako se pokloniti?’. Mislila sam da je to farsa za javnost, ali on mi je tada rekao ‘ona nije samo moja baka, to je kraljica’. Tu mi je tek postalo jasno šta njima znači institucija kraljice – dodala je.

Oprah ih je posjetila u njihovom novom domu, a komentirali su njen odnos s Kejt Midlton (Kate Middleton). Mediji su je nedugo nakon dolaska u porodicu proglasili ‘uraganom’ koji želi uništiti monarhiju, a s naslova je ‘vrištalo’ da se sukobila s Kejt i rasplakala je.

Izvinjenje Kejt Midlton

– To je laž. Ona je rasplakala mene. Ne želim više ulaziti u detalje tog incidenta jer mi se ona izvinila i to smo odavno riješile. Ona nije loša osoba i ne bih to htjela razvlačiti, ali istina je obrnuta od onoga što su britanski mediji tada pisali. To su znali svi u porodici i Bakingemskoj palači, ali im je odgovaralo da javnost misli drugačije. Bila sam ušutkana, a bliske osobe dobile su upute da na sva pitanja vezana uz mene i nas odgovaraju kako nemaju komentara. To su i činili – zaključila je Megan.

Došla si u porodicu kao razvedena žena, glumica, prva osoba u britanskoj kraljevskoj porodici koja nije bjelkinja, zaključila je Oprah.

– Da, i hvala bogu da sam došla iz nekog sasvim drugog svijeta, to iskustvo mi je važno. Od porodice očekuješ podršku, ali nisam je imala. Od vjenčanja je postajalo samo još gore. Kad postaneš svjestan da su svi voljni lagati za druge članove porodice da bi ih zaštitili, ali za tebe nisu voljni reći čak ni istinu. Osjećala sam se izdano i usamljeno. U više navrata htjela sam otići na ručak s prijateljima, na neko druženje, ali govorili su mi da je bolje da se pritajim, da mediji ionako pričaju samo o meni. Sedmicama sam bila zarobljena. S Herijem nikad nisam bila usamljena, ali ja sam bila trudna, on je radio, nismo uvijek mogli biti zajedno. I on je počeo shvaćati što se događa, kako nas sabotiraju, a čašu su prelila nagađanja o boji kože koju će Arči (Archie) imati, odnosno bojazan kako će biti suviše crne boje kože – ispričala je Megan.

– Uzeli su mu je, a niko nam nije objasnio zašto. Prije nego što se dijete rodilo već su mu je uzeli i onemogućili mu sigurnost koju imaju drugi unuci. U medijima se pak pojavila informacija kako smo mi ti koji nisu željeli titulu.

Nakon što ju je Oprah upitala misli li da je to zbog njegove boje kože, Megan je na rubu suza zaključila kako je to tačno.

– Porodica je s Herijem u više navrata vodila taj razgovor, kako će to izgledati u porodici, kako će se dijete uklopiti – ispričala je Megan, ali nije željela otkriti ko je konkretno izrazio bojazan za boju kože djeteta.

Markl je ispričala kako je nakon toga bila u izuzetno teškom stanju, patilo joj je mentalno zdravlje i trebala je psihološku pomoć.

– Pomislila sam da bi bilo bolje da više nisam živa. Mislila sam da je to jedini izlaz, da bi to možda bilo jedino rješenje i rekla sam to Heriju. Nisam takva osoba inače. Pred svjetlima reflektora moraš odraditi posao, a raspadaš se. Ljudi nemaju pojma što se događa iza zatvorenih vrata. Najteže je priznati da trebaš pomoć – rasplakala se Megan.

Oprah je zaključila kako je Megan ispričala neke šokantne stvari, ali ona je rekla kako samo govori istinu. Ne želi više živjeti u strahu, kazala je.

– Ne znam zašto su očekivali da ćemo šutjeti nakon svog ovog vremena i nakon što je postalo jasno da su i sami aktivno učestvovali u atmosferi linča protiv nas te podržavali laži koje su plasirane. Htjeli smo da to prestane, a u tom trenutku više nismo imali što izgubiti. Već je naprosto bilo izgubljeno – pojasnila je.

Heri se priključio intervjuu, a Megan mu je prepustila da Oprah i publici otkrije kako par očekuje djevojčicu. Neizbježna tema bila je i njihovo napuštanje kraljevske porodice, statusa i obaveza koje su ranije imali.- Nismo imali izbora. Nisam htio da se ponovi historija. Kad to kažem govorim o svojoj majci. Primijetio sam isti uzorak i zatražio pomoć. Samo nam se govorilo ‘to je tako, tako mora biti’. Govorim naravno o britanskim medijima. Obraćao sam im se kao suprug i kao otac. Nismo dobili dovoljnu podršku porodiceu tom trenutku i želio sam podržati Megan tim svojim potezom. To ne znači da sam izdao ili prevario kraljicu, svoju baku, koju iznimno respektujem. Neke sam stvari morao napraviti za svoju novu porodicu u tom trenutku – kazao je Heri.

Megan se dogodilo isto ono što i Diani

Oprah je zanimalo je li s porodicom razgovarao o mentalnom zdravlju svoje supruge i problemima s kojima se nose.

– Nisam. Pretpostavljam da me je bilo stid. Osjećao sam da unutar moje porodice nema razumijevanja za takve stvari. U tri godine britanska kraljevska porodica nijednom nije stala iza Megan, a tabloidi su je masakrirali – kazao je te Oprah pojasnio kako postoji prešutni dogovor između porodice kao institucije i tabloida, ali Megan je bila topovsko meso u toj priči i nju se blatilo kao nikoga drugoga, što je okarakterizirao kao rasizam.

Oprah je zanimalo prate li “Netflixovu” seriju ‘Kruna’.

– Pogledali smo nekoliko epizoda. Megan se dogodilo isto ono što i Diani. Moja porodica dobro ju je prihvatila iz početka, ali nakon turneje po Australiji sve se promijenilo. Ona se pokazala izuzetno sposobnom, svi su je zavoljeli na prvu i proradila je ponovno ljubomora – zaključio je Heri.

Megan je komentirala napise britanskih tabloida, ali i mišljenje velikog dijela javnosti kako je pomno isplanirala tzv. ‘Megxit’.

– To je toliko suludo i besmisleno. Zašto bih napustila svoj dom, svoju karijeru da radim ovo? To možeš napraviti jedino zbog ljubavi – rekla je.

Heri je pojasnio kako se i sam unutar porodice često osjećao ‘zarobljenim’. Rekao je Oprah kako biti član britanske kraljevske porodice nije isključivo privilegija već i ogroman pritisak te obaveza. Dodao je kako zbog toga često žali svog oca i brata, koje je zapala važna rola u porodičnom stablu te je se ne mogu i ne žele odreći.- Moja mama Diana bila bi danas ljuta na nas i bila bi tužna, ali bi i razumjela. Htjela bi samo da smo sretni. Zbog nje smo si ustvari ovo i mogli priuštiti. Početkom 2020. godine porodica me finansijski prekrižila, ali imao sam njeno nasljedstvo. Ne mogu ni zamisliti kako je njoj bilo kad je prolazila kroz sličnu stvar, mi smo barem imali jedno drugo – dodao je.

  • Kažu da im novi život više im odgovara

     

Ispričali su kako se s kraljicom Elizabetom čuju relativno često i da su u korektnim odnosima, no Heri je priznao kako s ocem i bratom trenutno ne razgovara.

– Tata me je povrijedio jako. Prestao mi se javljati otkako sam uzeo stvar u svoje ruke, a i sam je prošao kroz nešto slično u životu. Nadao sam se da će imati više razumijevanja, da će reagirati drugačije barem zbog svog unuka. Vilijam (William) i ja dali smo sebi prostora. Nadam se da vrijeme liječi sve rane pa će i te naše. Prošli smo svašta zajedno i volim ih svejedno. Imamo različit put i ne mogu žaliti ni za čime. Ponosan sam na sve nas na neki način – kazao je Heri.

Oprah se ponovno vratila na jedan od najšokantnijih trenutaka intervjua, u kojem je Megan otkrila da je kraljevsku porodicu brinula boja kože djeteta i da su na taj način poduprli rasizam britanskih tabloida umjesto da ga javno osude.

– Istina je, nažalost. Svojevremeno sam vodio razgovore o toj temi i to je užasno. Nikad neću otkriti ništa više o tom razgovoru, ali da je sve bilo u redu mi nikad ne bismo otišli iz Velike Britanije. To je sigurno – pojasnio je.

Zaključili su kako su ostali bez titula, ali novi život više im odgovara.

– Mogu s djetetom na biciklu izaći u prirodu, na plažu ili u šetnju. Ogromna razlika, cijenimo naš novi život – ispričao je Heri, koji je kazao kako je Megan spasila njihovu porodicu. Ona ga je demantirala i kazala kako je on taj koji im je svojim hrabrim potezom omogućio neki novi, drugačiji život, prenosi 24.sata.