PRIJETIO ORUŽJEM: Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj uputio je zahtjev ambasadorki BiH u Njemačkoj Јadranki Vinbou Negodić za hitno povlačenje konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića.

U Berlinskom magazinu, 15. oktobra, pojavio se internetski tekst u vezi sa diplomatskim incidentom u kojem je konzul Admir Atović pozvao muslimane u BiH na naoružavanje. Nakon toga, očekivali smo od ambasadorke BiH u Berlinu Јadranke Vinbou distanciranje od poziva na naoružavanje. Koliko znamo, to se još nije desilo, pa pozivamo na brzu reakciju – ističe se u saopštenju Hrvatskog svjetskog kongresa upućenog Ambasadi BiH u Berlinu i političkim strankama u BiH.

U saopštenju se ističe da “poziv na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka ugrožava krhku situaciju u BiH i može dovesti do krivičnog djela među čitaocima kako u BiH, tako i u Njemačkoj”.

– Pozivamo konzula na javno izvinjenje i pojašnjenje svog poziva na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka. Takođe, tražimo hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Molimo i sve političke aktere na razgovor sa ambasadorkom BiH u Berlinu Јadrankom Vinbou na preduzimanje mjera i neodobravanje takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja, kao i na konstruktivan i stabilizacijski pristup incidentu – naglašava se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Franjo Akmadža.

Atović je na Tviteru napisao: “Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber”.

Prethodni članakU ponedjeljak počinje vakcinacija trećom dozom protiv virusa korona
Naredni članakBerlin: Uhapšeno 76 ljudi, povrijeđeno 46 policajaca