PRIČE IZ HERCEGOVINE – Brata iz BiH upoznale nakon 70 godina

 Selo Kašče kod Ljubuškog je 18. avgusta ispisalo jednu od najljepših ali i najtužnijih priča u istoriji ljubuškog kraja.

Naime, to maleno i ljupko ljubuško selo i grob svoga oca Mije prvi put su posjetile dvije sestre iz Austalije, Džil (78) i Dženis (77),  tamo su učestvovale na porodičnoj misi svog 74-godišnjeg brata po ocu Milenka kojeg su upoznale šest dana ranije, piše Radio Ljubuški.

Dvije sestre i brat prvi put u životu su se vidjeli, 12. avgusta, na svadbi Milenkove unuke u Kninu.

Zanimljivo je da njih dvije do prije godinu i po dana nisu uopšte znale da imaju brata, a za oca su mislile da je umro još dok su one bile djevojčice.

Glavni “krivac” za ovu tužnu priču sa sretnim završetkom je njihov otac Mijo Primorac iz Kašča koji je rođen 1902., a preminuo 1976. godine.

Mijo je živio u Kašču i kao mlad oženio se četiri godine mlađom sumještankom Matijom. Razmišljajući da će se porodica s vremenom povećati i na svijet doći još nekoliko “gladnih usta”, dok se svadbeni padišpanj još nije ni ohladio, Mijo je spakovao kofere i uputio se u Australiju. Život u kojem iz tvrdog hercegovačkog i dalmatinskog kamena nisi mogao izbiti ni koricu hljeba, a kamoli nešto više, odveo ga je na drugi kraj svijeta.

I drugi Mijini sumještani su da bi prehranili porodicu, odlazili u svijet, a žene su ostajale kod kuće. Tako je učinio i Mijo. Kao 26-godišnjak, 1928. godine otišao je u Australiju u blizinu grada Perta. Tamo je našao posao, zarađivao, i većinu novca slao kući svojoj porodici. Kada je skupio nešto novca pokušavao se nekoliko puta vratiti kući, ali bi svaki put bio uhapšen i vraćen nazad. Misleći da se nikada neće uspjeti vratiti kući zbližio sa s lijepom Australkom Ketlin.

Kao plod njihove ljubavne priče rodile su se dvije kćerke, Džil 1945. i Denis 1946.godine. Uprkos tome, Mijo je stalno mislio na svoju ženu Matiju, porodicu i rodno selo. I konačno 1948. godine uspio se ukrcati na jedan brod i vratiti se kući, a da Ketlin uopće nije rekao da odlazi. Kada je stigao kući, Matiji je priznao svoju ljubavnu avanturu i kazao da u Australiji ima dvije kćerke. Naravno, njoj nije bilo svejedno, nevoljko je prihvatila situaciju u kojoj se našla i nastavila živjeti s Mijom.

Izgorio pasoš

Za “kaznu” je Miji zapalila pasoš. Godinu dana nakon Mijina povratka rodio se sin Milenko. Dijete u porodici dodatno je smirilo situaciju između Matije i Mije koji su nastavili težak seoski život.

U isto vrijeme Cetlin nije znala što se dogodilo s Mijom, pretpostavljala  je da umro ili poginuo, potajno se nadajući da će se ipak odnekud pojaviti. Sama je odgajala kćerke, u početku krijući od njih ko im je otac i uvjeravajući ih da je mrtav. Tek, nekad kasnije, priznala je da im je otac Hrvat.

Njih dvije, kad su odrasle, željele su saznati očevo porijeklo. Kako su godine prolazile želja za otkrivanjem očevih korijena je rasla. Mučila ih je misao da će umrijeti a da neće saznati ko je i odakle im je otac.

Posebno je u tome bila uporna Džil i njezina starija kćerka. Prije nekoliko godina, ona je majci za rođendan poklonila DNK analizu koja dodatno dokazuje očevo porijeklo.

Potrga ih dovela do Ljubuškog

I konačno prije nekih godinu i po dana potraga ih je dovela do Ljubuškog. Tada je sve bilo lakše. Uspostavile su dodatne veze i doznale da je njihov otac, Mijo Primorac iz Kašča. saznale su da je Mijo umro, ali da imaju brata Milenka koji je živ i ima petoro djece. Stupile su u kontakt s Milenkom i njegovom porodicom, te u internet razmjenama informacija saznale detalje koji su u potpunosti potvrdili da je Mijo njihov otac.

Zanimljivo je da obje porodice, između ostalog, imaju istu fotografiju na kojoj Mijo drži svoju kćerku Džil u krilu. Kod porodice iz Kašča fotografija je cijela, dok je kod sestara iz Australije otac Mijo isječen iz fotografije, ali očito je da se radi o istoj fotografiji.

Poziv na svadbu

Sestre su ranije planirale ovogodišnji odmor provesti u SAD-u, ali su se zbog novih saznanja odlučile za Evropu. Dodatno ih je za tu odluku motivisao Milenkov poziv da dođu na svadbu njegove unuke. U Hrvatsku, odnosno u Zadar su stigle 10. avgusta. S njima su stigli Dženisin sin Majkl i nevjesta Ema. Ema je rođena u Australiji, međutim njezini su roditelji porijeklom iz Hrvatske, majka iz opštine Kali, a otac s ostrva Pag. Ona je već ranije bila u Hrvatskoj i odlično govori hrvatski jezik, tako da porodici u ovoj posjeti služi i kao prevodilac.

Dirljiv susret

Dva dana nakon dolaska u Hrvatsku Džil i Dženis prvi su put vidjele brata Milenka i njegovu porodicu. Prilikom toga dirljivog susreta, kažu, odmah su osjetili da su familija, da imaju puno toga zajedničkog. Istog dana učestvovale su na svadbi Milenkove unuke na oduševljenje svih svatova.

Šest dana nakon toga, sestre su stigle u rodno mjesto svog oca Mije gdje su posjetile njegov grob i pomolile se za njega, učestvovale u misi svog brata Milenka i poslije mise na zajedničkom familijarnom okupljanju. Milenko je za tu posebnu prigodu, na kojoj su se okupili rodbina i prijatelji, pripremio pečeno janje i pečenog odojka, a služeni su i ostali hercegovački specijaliteti.

Gosti iz Australije oduševljeni su svojom novom porodicom i načinom na koji su dočekani u Kninu i u Kašču. Žalosti ih jedino činjenica što se nisu upoznali ranije i nepoznavanje hrvatskog jezika, jer sve razgovore mora prevoditi Ema i supruga Milenkovog sina Ante. Njih dvije su jedine u porodici koje govore oba jezika.

Pokušavao doći do sestara

Jednako kao Džil i Dženis ovim susretom je oduševljen njihov brat Milenko i njegova porodica. Milenko je posebno dirnut jer je znao da u Australiji ima dvije sestre, pokušavao je doći do njih ali nije uspio.

Teško je bilo više vremena posvetiti potrazi za sestrama u situaciji kada je trebalo prehraniti petoro djece, u selu u kojem je najveća obradiva njiva površinski manja od košarkaškog igrališta.

Danas ga muče zdravstveni problemi i svjestan je da je, imajući u vidu udaljenost Australije i BiH, ovo bila jedinstvena prilika da upozna svoje sestre.

Želio je duže biti s njima molio ih da ostanu u Kašču bar nekoliko dana, ali, na žalost, one od ranije imaju isplaniran boravak u Evropi. Dogovorili su se da će porodica ostati u kontaktu video vezama, a mlađi članovi obitelji će nastaviti porodične susrete.

Inače, selo Kašče, odnosno Donje Kašče nalazi se na krajnjem sjeverozapadu grada Ljubuškog i pripada BiH. Drugi dio sela je Gornje Kašče i ono pripada Republici Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenom selu koje je sada podijeljeno granicom između BiH i Republike Hrvatske.

Poslušajte što su o ovom dirljivom susretu kazali Milenkov sin Ante, Džil, Jenis i njezina nevjesta Ema:

     

    Prethodni članakKORT hipermarket stiže u Mostar
    Naredni članakGujon: Omladinski kampovi su poklon najmlađim Srbima iz dijaspore