PREVARA I IZNUDA: Uhapšeno šest lica iz Trebinja, Mostara, Čapljine

Policijski službenici Policijske uprave Trebinje i Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su pod nazorom Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju 06. marta 2024. godine, realizovali operativnu akciju „XBon“ u okviru koje su lišili slobode lica inicijala B.H., M.Z., I.Ć., S.B., N.Š. i M.M, saopšteno je iz PU Trebinje.

”Lice inicijala B.H. iz Mostara i M.Z. iz Trebinja se sumnjiče da su za sebe ili druga lica pribavljali protivpravnu imovinsku korist prikazivanjem lažnih činjenica putem društvenih mreža, a u vezi sa rezultatima sportskih utakmica i upućivanjem prijetnji. Na taj način su dovodili u zabludu oštećena lica da im više puta uplate iks bon na njihova imena ili na imena lica inicijala S.P., I.Ć., S.B., N.Š. i M.M.
Sprovođenjem operativnih mjera i radnji policijski službenici su stekli osnov sumnje da su lica inicijala B.H. i M.Z. počinili krivična djela: Prevara iz člana 230., Iznuda iz člana 232. i Pranje novca iz člana 263. Krivičnog zakonika Republike Srpske, dok se lica inicijala sumnjiče S.P., I.Ć., S.B., N.Š. i M.M. da su počili krivično djelo Pranje novca iz člana 236. Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Policijski službenici su izvršili pretrese na šest lokacija: dvije u Trebinju, jedna u Čapljini, jedna u Čitluku, jednu u Mostaru i jednu u Foči kojom prilikom su oduzeli 11 mobilnih telefona različitih marki, laptop, tablet, više SIM kartica, dvije memorijske krtice, četiri bankovne kartice i druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u istrazi”, naveli su iz PU Trebinje.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona saopšteno je da su pripadnici Sektora krim. policije, Odjeljenja za privredni kriminalitet, su po nalogu Opštinskog suda Mostar i Opštinskog suda Čapljina izvršili pretres na tri lokacije, te lišili slobode H.B. (1999) iz Mostara, Ć.I. (1977) iz Čapljine i B.S. (2004), također+ iz Čapljine zbog izvršenja KD „Iznuda“ i KD „Pranje novca“. Navedene aktivnosti preduzete su u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS PU Trebinje. Lica lišena slobode predata su policijskim službenicima PU Trebinje na dalje postupanje.

 

Prethodni članakZATRESLO HERCEGOVINU Zemljotres blizu Mostara
Naredni članakOdbor za zaštitu prava Srba u FBiH odlikovao mitropolita Hrizostoma