Presuda bivšem premijeru Srpske: Aleksandar Džombić OSLOBOĐEN KRIVICE

Okružni sud u Banjaluci oslobodio je danas Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske krivice za milionsku zloupotrebu.

Dragan Uletilović, sudija, istakao je da Republičko tužilaštvo nije dokazalo da je Džombić izvršio krivično djelo.

Sudija Uletilović izjavio je da je kredit “Energolinije” bio obezbijeđen kvalitetnim jemcom “Aluminom” čiji je godišnji prihod 300- 400 miliona maraka.

– Džombić je postupao u dobroj namjeri da se ne ugasi proizvodnja u Birču – istakao je sudija.

On je u nekoliko navrata ponovio da kada odluku donosi kolektivni organ, kao što je u ovom slučaju bila Vlada RS, onda nema individualne odgovornosti niti umišljaj i namjere od strane pojedinca.Poseban dio obrazloženja presude, odnosio se na Litvance, za koje je sudija Uletilović rekao da su zbog kriminalnih radnji, namjerno podijelili preduzeća u sastavu Birča, uprkos dobroj namjeri Vlade RS koja se kako je naveo sudija, trudila da se održi proizvodnja.

Uletilović je skrenuo pažnju i na slabu kontrolu nadležnih institucija poput IRB-a RS i Agencije za bankarstvo koje kako je rekao Uletilović, nisu na vrijeme otkrile izvlačenje velikih količina novca iz Republike Srpske.

– Litvanci su sistematski trošili domaća sredstva i izvlačili ih iz zemlje i očigledno je da proces kontrole nije bio dobar. Reagovalo se tek kada je šteta napravljena i kada su Litvanci napravili ekonomski zemljotres, a sva ljaga je trebala pasti na optuženog Džombića – zaključio je sudija Uletilović.

Suština oslobađajuće presude je da nema namjere pojedinca kada odluku donese kolektivni organ, a u ovom slučaju je to bila Vlada RS.

Optužnica protiv Džombića podignuta je i potvrđena u januaru prošle godine, a suđenje je počelo u martu iste godine.

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske, zbog zloupotrebe “teške” 19,4 miliona KM.

Optužnica se odnosi na nezakonitu dodjelu kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske pravnom licu “Energolinija” d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM.

U optužnici se navodi da je Džombić bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske nanesena je višemilionska šteta, a “Energoliniji” d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu.

Prethodni članakDelegacija EU smatra da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH treba da bude u I. Sarajevu
Naredni članakSunita Hindić u KPZ-u Tuzla štrajkuje glađu