Preokret u NATO-u: Erdogan i Turska ulažu veto na ulazak Finske i Švedske u ovu organizaciju

I dok su svi mislili da bi Hrvatska mogla predstavljati problem za ulazak Finske i Švedske u NATO, danas se ispostavilo da bi mogla biti jedna druga država. Naime, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako Turska trenutno nema pozitivan stav po pitanju članstva ovih država u NATO-u.

Erdogan je stava da su ove “skandinavske zemlje poput pansiona za terorističke grupe”.

– Postoje i pristalice terorizma u njihovom parlamentu. Ne možemo biti pozitivni prema tome, kazao je Erdogan.

Prema pravilima NATO-a, svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasno, čime se Turskoj daje pravo veta na pristupanje bilo koje nove zemlje alijansi.

Osvrćući se na odluku Sjedinjenih Američkih Država da ukine sankcije regijama u Siriji pod kontrolom YPG/PKK-a, Erdogan je kazao da je YPG/PKK-a teroristička organizacija i da “Turska ne može prihvatiti” takvu odluku.

– Nemamo luksuz da ignorišemo teroriste. To govorimo svim zemljama koje nam se čine prijateljskim, rekao je Erdogan, pozivajući ih da obrate pažnju na svoje postupke.

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a, prenosi Anadolija.

Prethodni članakDodik najavio jednokratnu pomoć za borce, mlade i penzionere (VIDEO)
Naredni članakTragedija u Blagaju kod Mostara: Utopio se trogodišnji dječak