Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić

Pukovnik Zlatan Crnalić, jedan od preživjelih pilota koji su oboreni iznad Novog Travnika u februaru 1994. godine, preminuo je danas u 61. godini nakon kraće i teške bolesti.

Komemoracija će biti održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak, 6. maja, u 10.00 časova, a sahrana u 12.00 časova na groblju Pobrđe u Banjaluci.

Iza Crnalića je ostala supruga, kćerka i dvije unuke.

Crnalić je rođen u Prijedoru, a školovao se na Vazduhopolovnoj gimnaziji u Mostaru u 18. klasi.

Odmah po završetku, 1982. godine, upisao je 35. klasu Vazduhoplovne vojne akademije u Zadru, koju je četiri godine kasnije završio u zvanju pilot aviona i činu potporučnik.

Početkom raspada Jugoslavije profesionalni put pilota je nastavio uz svoju jedinicu i u avgustu 1992. godine se prebazirao na aerodrom “Mahovljani” kod Banjaluke.

Za doprinos naporima i borbi u Vojsci Republike Srpske odlikovan je Karađorđevom zvijezdom drugog reda od Predsjednika Republike Srpske.

On je 28. februara 1994. godine, tokom izvođenja jednog od letova u direktnom okršaju sa američkim “F-16” iz snaga NATO-a i pored velikih oštećenja uspio bezbjedno da vrati svoj avion na aerodrom polijetanja.

Prethodni članakVučević prvi zvanični susret na novoj funkciji imao sa patrijarhom Porfirijem
Naredni članak“VI STE SRCE I DUŠA NAŠEG NARODA” Vučić uz čestitku za Vaskrs pokazao POSEBAN POKLON koji je dobio od Srba sa KiM (VIDEO)