Preminuo Drago Marić, novinar i prvi direktor Javnog servisa

Preminuo je Drago Marić, višegodišnji novinar, osnivač Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i njegov prvi direktor, učesnik mirovnih pregovora u Daytonu, univerzitetski predavač i član uredništva Hrvatske enciklopedije u BiH.

Marić je preminuo u popodnevnim satima u osamdesetoj godini života nakon kraće borbe s teškom bolešću, izvijestili su iz Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH.

Rođen je 1944. godine. Završio je studij filozofije na beogradskom univerzitetu. Dugi niz godina u bivšoj državnoj zajednici bio je dopisnik Politike iz Mostara. Za vrijeme rata je obavljao je više dužnosti, a bio je i šef ureda predsjednika Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne. Bio je dio delegacije hrvatskih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine na mirovnim pregovorima u Daytonu.

Marić je osnivač Javnog RTV servisa BiH i prvi direktor Korporacije, te BHRT-a. Bio je i predavač na studiju novinarstva Sveučilišta u Mostaru. Učestvovao je u radu Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH, te na nekoliko njihovih projekata među kojima je i nekoliko svezaka Hrvatske enciklopedije u BiH.

Saradnici ga pamte kao oštroumnog sugovornika, a odlazak ovoga  intelektualca predstavlja veliki gubitak za hrvatsku i bosanskohercegovačku zajednicu.

Prethodni članakMostar: Pucnjava na Rudniku, privedena jedna osoba
Naredni članakMostar dobija prvi hotel Hilton u Bosni i Hercegovini