PREMINUO BIVŠI GRADONAČELNIK MOSTARA LJUBO BEŠLIĆ

 

Bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo je danas u bolnici u Zagrebu nakon duže bolesti.

Lubo Bešlić zadnjih mjeseci se nalazio na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Prije sedam mjeseci mu je transplatirano srce, a nedavno je prebolovao i koronu.

Ljubo Bešlić je rođen 27. jula 1958. godine u Mostaru, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u istoriju kao najdugovječniji gradonačelnik Mostara.

Osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru, zatim 1982. završava Mašinski fakultet na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Zatim radi kao profesor u srednjoj Mašinskoj školi u Mostaru, a potom u grafičkom poduzeću “Rade Bitanga” – Mostar i to kao rukovodilac službe održavanja. Aktivno se bavio rukometom (1972. – 1990.) u Rukometnom klubu “Velež”.

Od 1992. do 1995. učestvovao je u ratu kao pripadnik HVO-a. Godine 1996. odlazi na školovanje u NATO u Brisel za provođenje redukcije naoružanja. Potom postaje član radne grupe koja je radila na formiranju Ministarstva odbrane Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon formiranja ministarstva nastavio je raditi u istom u Sarajevu na mjestu načelnika Tehničkog odjela u Sektoru logistike.

Bio je oženjen i otac tri kćeri.

 

 

 

Prethodni članak“Narod od nas očekuje jedinstvo” Nešić i Borenović odgovorili Vukanoviću na prozivke
Naredni članakVLADA HNK OSIGURALA HILJADU ŠKOLSKIH TORBI