Preminuo arhitekta Amir Pašić: Rukovodio je obnovom Starog mosta

U Mostaru je 27. aprila 2022. umro Amir Pašić, arhitekta koji je rukovodio obnovom Starog mosta.

Osim na Univerzitetu u Sarajevu, profesor Amir Pašić je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta, između ostalih: Yıldız Technical University, Istanbul; Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, the University of Pennsylvania, the Royal Polytechnic Institute in Stockholm, York University, UK; La Sapienza University Rome, Alcala de Hennares University Madrid, Yale University, Cornell University, King Saud University, Riyadh; KSA i drugi.

Od 1993. godine, rukovodio je Odsjekom za arhitekturu u Istraživačkom centru iza Islamsku istoriju, umjetnost i kulturu (IRCICA), Istanbul, i program koordinator međunarodnih projekata: “Mostar 2004” (1994-2004); Al-Quds/Jerusalem 2015 program-a, i obrazovnog programa “Islamic urban heritage” (od 2006. godine).

Bio je član ICOMOS AdHoc radne grupe (30 akademika iz 22 države) vezane za osnivanje ICOMOS-ovog univerzitetskog foruma.

Bio je član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine do 2016. godine.

Radio je i kao vodeći konsultant za Aga Khan Trust for Culture, Geneva (1995-2006); the World Monuments Fund, New York (1998-2004); i obavio nekoliko misija za ICOMOS Paris.

Kao arhitekt/planer bio je projekt menandžer na izradi četiri velika master plana u oblasti očuvanja graditeljskog nasljeđa, i velikog broja arhitektonskih projekata, uglavnom u obasti restauracije.

Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru, a bio je tokom deset godina koordinator aktivnosti na obnovi istog grada, razrušenog u ratu.

Autor je ili ko-autor 21 knjige i 47 članaka, a takođe je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine.

Glavni je editor “Architecture and Science Journal”, Mostar, i regionalni editor za Arapske zemlje u “Journal of Cultural Management and Sustainable Development” London.

Bio je predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

 

radiosarajevo

Prethodni članakPoginuo fudbaler iz Širokog Brijega
Naredni članakZLOČINI ODREDA EL MUDŽAHEDIN: Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora