PREMIJERKA OTVORILA KONFERENCIJU ”SNAGA ŽENE” U OKVIRU ”MOSTAR RUN WEEKENDA”

U okviru sportske manifestacije Mostar Run Weekend koju tradicionalno organizuje Udruženje Zdrav život KINEZIS, premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač večeras je, u konferencijskoj sali hotela Mepas, otvorila konferenciju pod nazivom Snaga Žene. Uputivši čestitku čelnicima Udruženja, jednako tako i predstavnicima Sportskog saveza Grada Mostara, zbog činjenice da i ove godine pozicioniraju Mostar na istaknuto mjesto sportske geografske karte ne samo Evrope, nego i svijeta, Buhač je podsjetila kako će na Mostarskom polumaratonu i pratećoj Humanitarnoj utrci učestvovati više od 2500 trkača iz više od 50 zemalja s gotovo svih kontinenata svijeta.

– Iz naše perspektive jednog prostorno malenog područja, upravo te brojke potvrđuju kako su organizatori dokazali da trud, rad i potpuna predanost cilju i nemoguće čine mogućim. Njihov je pothvat prerastao u gradsku tradiciju i postao prepoznatljiva i sportska i turistička atrakcija Mostara. Poziv za pokroviteljstvom nad plemenitim ciljem ovogodišnje Humanitarne utrke pod sloganom Korak za djecu, s naglaskom na činjenicu da će cjelokupan prihod ići za opremanje dnevne sobe za mališane na liječenju u Klinici za dječije bolesti SKB-a Mostar, prihvatila sam bez razmišljanja, zahvalna što mi je pružena prilika biti dijelom te priče – izjavila je premijerka, naglasivši i to kako je raduje što je ove godine u centru pozornosti i Snaga žene.

– U medijima je proteklih mjeseci isticano kako je moje imenovanje na čelno mjesto kantonalne vlade svojevrsno nadahnuće ženama za aktivnije uključivanje u društvene i političke procese. Lično bih voljela da u 21. vijeku to ne moramo isticati u prvi plan, ali brojne predrasude i naša stvarnost pokazuju nam kako je to itekako potrebno. Biću iskreno sretna ako svojim radom i rezultatima nekom budem nadahnuće, a večeras ću sa užitkom poslušati i poticajne priče naših panelistica te iz njihovih iskustava i sama crpiti novu energiju. Vlada HNK-a i dalje će stajati rame uz rame uz ovu i slične manifestacije, svjedočeći svoju okrenutost pozitivnijoj i boljoj sutrašnjici za nas i našu djecu – poručila je Marija Buhač, zaželjevši svim učesnicima Polumaratona i Humanitarne utrke uspjeh, zabavu i radost.

– Neka najbolji budu zasluženo ovjenčani medaljama, a svim učesnicima želim da kući ponesu lijepo sjećanje na naš grad – zaključila je, svečano otvorivši prigodnu konferenciju kojom je najavljena dinamična mostarska subota kada će učesnici Polumaratona preći šest gradskih mostova i protrčati pokraj najljepših dijelova grada, njegovih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Kao i prethodnih, Polumaraton će i ove godine pratiti Humanitarna utrka građana, pod visokim pokroviteljstvom premijerke HNK-a.

Prethodni članakAmerika se oglasila o napadu u Moskvi, reagovala Zaharova
Naredni članakOVAKO JE POČEO MASAKR U MOSKVI Petorica napadača ušetala u tržni centar, pa zapucala iz automatskog oružja: Oglasila se ruska obavještajna služba (FOTO, VIDEO)