Premijer Kantona Sarajevo podnio ostavku

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je ostavku na ovu funkciju, potvrdio je danas lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Radončić je na društvenim mrežama napisao da je danas razgovarao sa Nenadićem i šefom Poslaničkog kluba SBB-a Zvonkom Marićem i da je podržao Nenadićevu pisanu ostavku.

“Bezvrezervno sam podržao namjeru Nenadića da već danas uputi svoju neopozivu ostavku, što, posljedično, znači i ostavku cijele Vlade Kantona Sarajevo”, naveo je Radončić.

On je podsjetio da već dva mjeseca “četvorka” ima većinu u kantonalnoj Skupštini.

Radončić je naveo da je Nenadić imao odlične rezultate u najgoroj mogućoj krizi u vezi sa virusom korona, te da je sasvim normalno da “štafetu odgovornosti” prema građanima i zvanično preuzme “četvorka”.

“Shodno procedurama, oni – ako su složni u međusobnoj podjeli resora i funkcija – već u roku od 12 dana mogu imati novu kantonalnu Vladu. Nenadić se, kao odgovoran političar i čovjek, neće upuštati u poznate i ružne igre skrivanja pečata i proceduralnih opstrukcija prema novoj većini”, rekao je Radončić, koji je poželio sreću novoj vladi i zahvalio Nenadiću za postignute rezultate.

Iz Nenadićevog kabineta je saopšteno da će se on sutra u 10.00 časova obratiti javnosti.

Prema preliminarnim rezultatima, u četiri opštine u Kantonu Sarajevo na lokalnim izborima u nedjelju, 15. novembra, pobijedila je “četvorka” – koalicija Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisne BiH liste.