PREMIJER HERCEG UGOSTIO MOSTARSKOG PAROHA KOJIĆA: Nastavak podrške obnovi Saborne crkve

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona  Nevenko Herceg razgovarao je danas sa mostarskim parohom Duškom Kojićem o nastavku radova na Sabornoj crkvi Svete Trojice koja još nije obnovljena,  kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnom položaju srpskog naroda u HNK-a.

Povod susreta je bio svečano obilježavanja 150. godišnjice od osvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru koje se obilježava 23. i 24. septembra u Mostaru, a povodom čega u Mostar dolazi i patrijarh srpski Porfirije.

Herceg je naveo da Saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine.

”Saborna crkva je jedno od obilježja  multietničnosti našeg grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našeg mandata. Mi jesmo vlada svih naših građana, svih stanovnika HNK-a, što stalno potvrđujemo kroz saradnju i podrške svim našim gradovima i opšinama, projektima svih naših jedinica lokalne samouprave, ali i svim našim vjerskim i nacionalnim zajednicama, tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinim objektima u HNK-a”, naveo je Herceg.

Herceg podsjeća da je ova Vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNK-a. ”Time smo poslali jaku poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zagarantuju kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakog građanina na cijelom njezinom prostoru”, rekao je ovom prilikom premijer Herceg.

On je najavio nastavak podrške konačnom završetku obnove Saborne crkve.

Iz Vlade HNK podsjećaju da su u decembru prošle godine, među prvima reagovali finansijskom podrškom kada je nepoznati počinilac, ili više njih, devastirao električne instalacije na Sabornoj crkvi.

Paroh Kojić upoznao je Hercega sa tokom završnih radova na Sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve.

Prethodni članakPOKUŠAJ OTMICE DJETETA U MOSTARU: Mamio djevojčicu u kombi
Naredni članakTijela majke i sina pronađena u kući u Banjaluci