PREKO NOĆI POSTALA BOŠNJAKINJA: Ko je Dragana Čavka koja je imenovana u UO RTRS-a?

Imenovanje Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS-a izaziva brojne reakcije u javnosti. Glasovima vladajuće skupštinske većine, Čavka je, kao kandidat iz reda bošnjačkog naroda, sinoć izabrana za člana Upravnog odbora RTRS-a.
Intrigantno je da se u ranijim mandatima, Čavka kao član Socijalističke partije koju vodi Petar Đokić (dugogodišnji partner u vladajućoj koaliciji u RS-u) izjašnjavala kao Srpkinja, te u dva navrata bila na pozicijama pomoćnika ministra, jednom u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a, a potom i u Ministarstvu finansija RS-a kao pomoćnik ministra za trezor.
Tokom mandata 2014-2018, tada kao Dragana Ristić, udala se za kolegu iz skupštinskih klupa Admira Čavku (SBB), i potom promijenila prezime.
Ovo nije prvi put da ime Dragane Čavke (Ristić) izaziva reakcije i polemike u javnosti.
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je prije tri godine objavio ugovor o nastupima bendova u restoranu javnog gradskog preduzeća Akvana među kojima je bilo i ime Dragane Ristić. Ona je naime svojevremeno bila u bendu “Čiča Gliša” zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Sašom Ristićem.
– U ugostiteljskom objektu Akvane, koja je dužna 10 miliona KM, pjevali su i uzimali novac oni koji nisu uopće u registru estradnih umjetnika. Jedna od njih koja je za takozvano pjevanje dobila 17.000 KM je Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo u Vladi RS-a. Njena majka Jevrosima je također uzela 10.000 KM za pjevanje, a nije pjevala. Tražit ćemo odgovornost – kazao je 2021. godine Stanivuković predstavljajući izvještaj gradskog Tima za reviziju.
Dragana je sve to odbacila i pravdala se tvrdnjama da je u situacijama kada njen tadašnji muž i vođa benda Saša Ristić nije bio u prilici da potpiše ugovor za zarađeni honorar, to činila ona.
Početkom 2018. godine obavljajući funkciju pomoćnice ministra trgovine i turizma, neslavno se proslavila zbog svojih gafova. Naime, sa sjednice u februaru te godine objavljeni su videosnimci na kojima je teško i loše čitala, a kolegama se obraćala pogrešnim imenima i prezimenima.
U žiži javnosti se našla i u septembru 2023. godine kada je imenovana za pomoćnika ministra za trezor Vlade RS-a. Na jednoj od sjednica Vlade njenom imenovanju na tu poziciju usprotivio se premijer RS-a Radovan Višković, međutim već na sljedećoj sjednici je ipak imenovana. Međutim, nikada nije zvanično preuzela tu funkciju jer odluka nije objavljena u Službenom glasniku RS-a.
Prethodni članakBesjedom Nebojše Dugalića biće otvoren Teatar fest “Petar Kočić”
Naredni članakUHAPŠENA U HRVATSKOJ Kod medicinske sestre iz Gradiške pronađeno 49 kilograma marihuane