Predstavljeni rezultati projekta o ribljoj populaciji u rijeci Buni

Omladinski klub Novi Val  predstavio je danas u Blagaju rezultate projekta “Inventarizacija Ihtiofaune u Rijeci Buni” čime je završen  projekt koji je imao za cilj istraživanje ribljih populacija u rijeci Buni, s posebnim akcentom na kritično ugroženu vrstu mekousne pastrmke Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus (Haeckel, 1852).

Tokom predstavljanja rezultata projekta istaknuta je važnost istraživanja i zaštite ribljih populacija u rijeci Buni, što je ključno za očuvanje prirodne ravnoteže i biodiverziteta. Također, istaknute su ključne spoznaje i zaključci istraživanja, pružajući uvid u stanje ribljih populacija u rijeci Buni te preporuke za daljnje aktivnosti zaštite i očuvanja ovog dragocjenog prirodnog resursa.

Istraživanje je realizirano u saradnji s izvan.prof.dr. biologije Sanelom Riđanovićem s Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, kao i angažmanom konzervacijske biologinje i ekologinje, magistrice biologije Emine Lulić Redžić, saopćio je Omladinski klub “Novi val”.

Predstavljanju rezultata prisustvovali su članovi lokalnih zajednica, stručnjaci iz oblasti ekologije i zaštite prirode, kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Projekat “Inventarizacija Ihtiofaune u Rijeci Buni” dio je višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Evrope, koju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC) u saradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ova kampanja ima za cilj istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva regije te stvoriti nove razvojne prilike uz dugoročnu dobrobit za ljude i prirodu.

Prethodni članakNešić: Vaskršnji sabor Srpske i Srbije afirmisanje ekonomskih i kulturnih projekata
Naredni članakPredstavljeno idejno rješenje Doma zdravlja “Stari grad” Mostar