Predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima” oduševila publiku u Han Pijesku

Na Han Pijesku izvedena je pozorišna predstava “Patrijarh Pavle – biti čovjek među ljudima i neljudima”, po tekstu Јovana Јanjića u produkciji Srpskog pozorišta iz Mađarske, čime su završene ovogodišnje “Vidovdanske svečanosti”.

Okosnica ove duo drame su duhovne i filozofske pouke, kojima se blaženopočivši patrijarh Pavle borio za mir u svijetu i dušama ljudi, te za ublažavanje patnji naroda stradalog u minulim ratnim metežima na prostoru bivše Јugoslavije.

Glumac Milan Malbaša u ovoj duo drami timači lik patrijarha Pavla, a glumac Pozoriša na Terazijama Aleksandar Dunić novinara koji vodi razgovor sa Njegovom svetošću.

Reditelj predstave je Milan Rus, koji je i direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

Malbaša je za Srnu rekao da su do sada ovu predstavu odigrali odigrali 63 puta, te da su, gdje god dođu, reakcije publike Fanstastične, što je bilo i sinoć na Han Pijesku.

– To mi je veliko ohrabrenje i sretan sam što mi je Bog dodijelio da igram baš patrijarha Pavla – istakao je Malbaša.

On je dodao da je za njega igrati i tumačiti lik patrijarha velika stvar, ali i velika odgovornost.

Malbaša je podsjetio da je reditelj predstave Milan Rus, koji je i direktor Srpskog narodnog pozorišta u Budimpešti, razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji je obezbijedio sredstva za predstavu čija je premijera igrana u Mađarskoj, a potom u Srbiju u Јagodini.

Vidovdan se na Han Pijesku obilježava duhovnim i svetovnim manifestacijama 106 godina, a jedna od njih su “Vidovdanske svečanosti 2024”, koje organizuje Јavna ustanova Centar za omladinu i sport “Pogled”.

Prethodni članakInspektori istražuju, partije čekaju žrebanje za petog delegata u Domu naroda
Naredni članakKalinić: Bez legitimno izabranih sudija iz Srpske – Ustavni sud BiH ne postoji