Predsjedništvo utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH

Predsjedništvo BiH utvrdilo je na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijaniće je rekla da će Prijedlog budžeta, u obliku koji je dostavio Savjet ministara, biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Činjenica da se krećemo u okvirima budžeta, kako je to proslijedio Savjet ministara i nije bilo posebno mogućnosti da se mijenja – rekla je Cvijanović nakon sjednice.

Izrazila očekivanje da će predloženi budžet proći proceduru u Parlamentarnoj skupštini i da će stupiti na snagu, kako bi budžetski korisnici imali pouzdana sredstva za funkcionisanje sistema.

Cvijanovićeva je rekla da je bilo određenih zahtjeva za nekim povećanjima, ali da su to bili nerealni zahtjevi.

Ona je rekla da je Predsjedništvo uvažilo sve ono što je obrazložio izvjestilac – ministar finansija i terezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, te zahvalila što je dao kvalitetna obrazloženja kako bi bila suzbijena sva nerealna očekivanja.

Savjet ministara usvojio je juče Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. u iznosu od 1.355.400.000 maraka, a koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 40 miliona.

Pošto je Nacrt zakona o budžetu dobio podršku Savjeta ministara, poslat je u Predsjedništvo, koje je i formalni predlagač budžeta i koje ga šalje na odobravanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje treba da dobije podršku oba doma.

Za servisiranje međunarodnih obaveza predviđena je milijarda i 440 miliona. Usvajanje budžeta preduslov je za dobijanje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

– Gotovo milijardu odlazi na plate, a 100 miliona na kapitalna ulaganja i 200 miliona na različite vrste materijalnih troškova. Pozivam ostale kolege da ostala sredstva stavimo u funkciju – rekao je juče ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog plana rasta EU.

Prethodni članakNešić i Vulićeva odgovorili na prijetnje: Srbi se nikada nisu i neće povinovati
Naredni članakPutin: Rusija je za okončanje sukoba, ali Kijev to ne želi; Orban: Evropi je potreban mir