Predsjedništvo usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva BiH.

– Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o deklarisanju snaga u Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih nacija (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS) – saopšteno je iz Predsjedništva.

Predsjedništvo je dalo saglasnost Ministarstvu odbrane, da u skladu sa procedurama Ujedinjenih nacija, uputi verbalnu notu sa opisom doprinosa za PCRS.

– Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo odbrane da, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklarisanja navedenog doprinosa kroz Sistem spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih nacija i stvaranja uslova za eventualno upućivanje istih u mirovne operacije Ujedinjenih nacija, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a u skladu sa zakonom definisanim procedurama.

Donijeta je i Odluka o uništenju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga..

– Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo odbrane da u okviru propisanih procedura i metoda uništavanja, te provođenjem međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od strane nadležnih institucija BiH, u kapacitetima u ili izvan sistema odbrane uništi količine neispravne/nesigurne municije i minsko-eksplozivnih sredstava koji su kao takvi identifikovani nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na LSM “Kula” – ističe se u saopštenju.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2023. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH za 2023. godinu.

Predsjedništvo BiH primilo je na znanje obraćanje supervizora za Brčko distrikt BiH o pitanju blokade rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i štetnim posljedicama po investicione projekte u Bosni i Hercegovini.

– Predsjedništvo zahtijeva od članova Komisije da se izjasne o konstatacijama i navodima supervizora, o razlozima blokade i opstrukcije rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te da o tome, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka, dostave pisana izjašnjenja Predsjedništvu BiH – zaključeno je u saopštenju.

Prethodni članakDodik: Nema neozbiljnijeg ministra u Evropi od Heleza
Naredni članakBunoza: Ne postoji hrabrost da se odredi rok za odlazak stranaca iz Ustavnog suda