Predsjedništvo BiH: Omogućiti ulazak građanima SAD, Turske i Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva razgovarano o migrantskoj krizi te osiguranja granica kako bi se spriječile ilegalne migracije.

Zatražili su od Vijeća ministara da ubrzaju procedure o readmisiji vraćanja migranata u njihove zemlje, da se ubraza donošenje plana, da se riješi pitanje migracija.

„Važno je da je Predsjedništvo zaključilo da se smještaj migranata mora organizovati iz naseljenih mjesta i da se iz budžetske rezerve izdvoji pet miliona KM da se riješi to pitanje“, kazo je Džaferović.

Predsjedništvo je zatražilo da se u BiH omogući ulazak građanima SAD, Turske i Rusije.

„Gospodin Komšić i ja smo se složili da se BiH priključi Evropskoj komisiji i kada su u pitanju izbori u Bjelorusiji, da se podrži deklaracija, a gospodin Dodik bio je protiv toga“, rekao je Džaferović.

Džaferović je rekao da cijeni euroatlantski put Crne Gore i pravo na slobodne i fer izbore.

On nije komentarisao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer nije dobio konkretan odgovor na pitanje koje je postavio.

„Budući da nisam dobio odgovor, nemam volju da komentarišem, jedino mogu reći da niko ne treba da bude naš sluga, niti ćemo mi ikada više biti bilo čiji sluga. Rekao sam da je lijepo što Vučić poštuje suverenitet i Dejtonski sporazum, ali da želim djela i pitam da li je u skladu sa Dejtonom da Srbija u svoju odbrambenu strategiju unosi jedan dio BiH“, rekao je Džaferović.Nezavisne novine