Predsjednik Ugande pozvao Vučića na kongres Pokreta nesvrstanih

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsjedniku Ugande Јoveri Kagutu Museveniju na tome što njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na cijeloj njenoj teritoriji, i najavio veću privrednu saradnju između dvije zemlje.

– Zahvalan sam predsjedniku Museveniju što se Uganda drži principa teritorijalnog integriteta i podržava integritet i suverenitet Srbije na cijeloj njenoj teritoriji u svim međunarodnim organizacijama, institucijama i organima, što isto i mi činimo kada je u pitanju Uganda i sve afričke zemlje – poručio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Ugande, Vučić je zahvalio Museveniju na posjeti i što je odlučio da dođe u Beograd i Srbiju.

Podsjetio je da je predsjednik Ugande bio u Beogradu pre tačno 36 godina 1987. i da ga je tada primio predsednik Predsjedništva SFRЈ Lazar Mojsov.

– Ovde smo izložili fotografije i stenogramske beleške iz tog vremena. Riječ je o čovjeku sa ogromnim iskustvom od koga sam mnogo toga mogao da naučim. Mogli ste da primetite da se on odlično seća Edvarda Kardelja, disidenstkog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Јosipu Brozu i kako je to izgledalo, ali sam mogao mnogo toga da sagledam i naučim od predsjednika Musevenija i kada je riječ o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i koliko i kojom brzinom Afrika sada napreduje – rekao je Vučić.

Istakao je da Afrika sada ima 1,5 milijardi stanovnika, a da je mnogo veća površinski od Indije, ali i dalje napreduje i već za 30 godina preći će 2,5 milijarde i postaće jedno od najvažnijih tržišta na svijetu, poslije Azije.

– Dotakli smo pitanje konkretne saradnje i pre kraja avgusta delegacija naših eksperata posjetiće Ugandu, sa najmanje jednim ili dvoje ministara, da bi razgovala o poljoprivrednoj saradnji, ali i svim drugim sferama. U odbrani smo već imali saradnju i možemo da je poboljšamo i uvećamo – naveo je predsjednik Srbije.

Dodao je da će Uganda 2050. imati preko 100 miliona stanovnika, a sada ima 44 miliona.

– Očekuje se da će 2050. imati 106 miliona stanovnika. Reč je o jednoj od četiri najmlađe zemlje na svetu sa ogromnim potencijalom. Predsjednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i on zna da ne može da bude uspješna ekonomija ako je sve državna svojina, i to je za naše investitore potencijalno od velikog značaja – rekao je Vučić.

Naglasio je da je zahvalan na pozivu za Veliki kongres Nesvrstanih koji će biti održan 19. i 20. januara 2024. u Kampali i dodao da je to za njega velika čast.

Vučić je rekao i da je Er Srbija imala veliko širenje rada i uspjeha i broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

– Kampala i Uganda može da bude mjesto odakle možemo da idemo dalje u određene afričike destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije – poručio je Vučić.

Kazao je da se nada da bi do kraja sljedeće godine mogla da se uspostavi direkna linaja Beograd-Kampala i istakao da bi to bio uspjeh za obje zemlje.

Prethodni članakKošarac: Kavazović da izađe iz uloge radikalnog jurišnika SDA
Naredni članakAnaliza: Ljeta više nikad neće biti ista, evo šta možemo očekivati u budućnosti