Predsjednik Suda BiH oslobođen disciplinske odgovornosti

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec oslobođen je disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret i odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i na istu ne postoji mogućnost ulaganja žalbe, saopšteno je juče i iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Naime, Drugestepena disciplinska komisija za sudije VSTV odbacila je odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a o odgovornosti Debeveca.

Drugostepena disciplinska komisija za sudije VSTV BiH, odlučujući o žalbi tuženog Debeveca i žalbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH (UDT) protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a , donijela je odluku kojom je žalba tuženog u cijelosti usvojena i preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13. jula 2021. godine u dijelu kojim je tuženi oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su se tuženom stavljali na teret disciplinski prekršaji propisani u Zakonu o VSTV-u, a koji se odnosi na ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.

Nadalje, Drugostepena disciplinska komisija odbila je žalbu UDT-a i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a od 13. jula 2021. godine u dijelu kojim je odbijena disciplinska tužbe, kojom se tuženom stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj u vezi sa ponašanjem u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Prethodni članakPavlović podnio neopozivu ostavku, za sve krivi opoziciju
Naredni članakDO KRAJA OKTOBRA NA SKUPŠTINI O POVLAČENjU SAGLASNOSTI NA VOJSKU, POREZE…