PREDSJEDNIK HERCEG S HRVATSKIM KONZULOM BABIĆEM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona susreo se danas s dr. Markom Babićem, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Mostaru.

Premijer Herceg upoznao je konzula Babića a aktivnostima Vlade i aktuelnostima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Posebno je govorio o Izbornom zakonu i kontinuiranim nastojanjima određenih političkih snaga da zaustave njegove nužno potrebne izmjene koje će biti u skladu s donesenim presudama i u duhu Daytonskog sporazuma. U tom kontekstu zahvalio je na naporima koje Republika Hrvatska, kao jedna od garanta Daytonskog mirovnog sporazuma, čini na iznalaženju rješenja koja će osigurati ista prava i obaveze za sva tri konstitutivna naroda i sve građane BiH.

Pozdravio je, takođe, podršku Republike Hrvatske Sveučilištu u Mostaru, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, te brojnim kulturnim, vjerskim, sportskim i drugim projektima od značaja za Hrvate u BiH.

Jedna od tema razgovora bila je i saradnja na projektima obnove područja stradalih u nedavnim potresima u Hrvatskoj. Iznova je istaknuta spremnost da se, uz već izdvojenu financijsku pomoć, nastavi podrška tom području osobito vezano za projekt obnove Osnovne škole „Dragutina Tadijanovića“ u Petrinji.

Konzul Babić zahvalio je predsjedniku Hercegu na srdačnom prijemu, istaknuvši kako je Republika Hrvatska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i zalaže se da se razgovorima predstavnika tri konstitutivna naroda rješavaju sva otvorena pitanja. Takođe, naglasio je neupitnu spremnost Republike Hrvatske da i dalje podržava rad brojnih institucija i provođenje projekata Hrvata u BiH. Na kraju susreta zahvalio je na podršci Vlade HNK potresom stradalim područjima RH.