PREDSJEDNIK DODIK OBIŠAO POVRATNIČKU PORODICU I OBEĆAO NASTAVAK POMOĆI SRBIMA U MOSTARU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas povratničku porodicu Duška Šagovnovića u mjestu Željuša kod Mostara gdje je uručio poklone za troje djece i poručio da će Republika Srpska i dalje pomagati povratnike u Mostaru i dolini Neretve.

”Uvijek smo nastojali pomagati povratničku populaciju u Mostaru i tako će biti i ubuduće. Znamo da su brojni problemi i pokušaćemo zajednički da ih rješavamo i oko posla i oko obrazovanja”, kazao je Dodik.

On je naglasio da se poštene i vrijedne porodice nikada ne žale i ne pričaju o problemima, ali je vidljivo da su problemi prisutni.

”Djeca  u Mostaru ne mogu pohađati nastavu na svom jeziku. Većina Srba ovdje radi poslove koje drugi neće. Zato je potrebno da pomognemo djeci i mladima koji imaju namjeru da ovdje žive i da se razvija jedno tolerantno društvo i da svi imaju jednake šanse”, kazao je Dodik.

On je naglasio da je zbog svega navedenog važno da Srbi izaberu svoje predstavnike u Gradsko vijeće Mostara kako bi mogli uticati na odluke i na život Srba u Mostaru.

Sa Dodikom je u posjeti porodici bio i nosilac Liste ”Ostajte ovdje- Zajedno za naš Mostar” Velibor Milvojević koji je kazao da su problemi povratnika u Mostaru i danas brojni. Naglasio je da se  u politiku uključio kako bi se stvari mijenjale na bolje i popravio položaj srpskog stanovništva i svih građana Mostara.

Duško Šagovnović koji sa suprugom, troje djece i majkom živi u Željuši kaže da se u Mostar vratio prije dvadesetak godina, te da žive od svog rada. Naveo je da bi najveća pomoć mladim ljudima bila kada bi mogli dobiti bolje i sugurne psolove ističući da je predsjednik Dodik obećao pomoć u tom smislu.  Šagovnović se zahvalio predsjedniku Dodiku na posjeti i pomoći koju pruža srpskom narodu u Mostaru.

Dodik se danas sastao i sa građanima srpske nacionalnosti u Mostaru i obećao da će Republika Srpska nastaviti biti uz  mostarske Srbe. Poručio je da je važno da budu jedinstveni i organizovani i da poušaju izabrati svoje autentične predstavnike u Gradskom vijeću Mostara.