Predsjednica Srpske i danas na Evropskom samitu u Salcburgu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović učestvuje i danas u Salcburgu na Evropskom samitu, čija je ovogodišnja tema „Evropa, solidarnost i mir“.

Na panelu „Medicinska istraživanja i pandemija“, učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

 

Cvijanović je juče, prvog dana samita, rekla da da je pandemija virusa korona, pogotovo u njenoj prvoj fazi, ukazala na određene slabosti u funkcionisanju EU i, posebno, na odsustvo neophodne solidarnosti između njenih članica.

Na Samitu, na kojem učestvuju istaknuti predstavnici austrijske i evropske politike, privrede i nauke, Cvijanović je izrazila uvjerenje da će Unija, nakon početnog šoka i nesnalaženja, iz ove krize izaći jača i efikasnija.

Tema prvog, centralnog panela, kojim je ujedno i otvoren Samit, bila je „Evropa, korona i demokratija: izazovi i šanse“, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

U radu panela, osim predsjednice Srpske, učestvovali su ministar za EU i ustavna pitanja Austrije Karoline Edštadler, ministar pravde Mađarske Judit Varga i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, koje su se u diskusiju uključile uživo putem video-linka, dok se prisutnima obratila i potpredsjednik Evropske komisije i komesar za demokratiju Dubravka Šuica.

Sagovornici su razgovarali i o ulozi snažne regionalne politike u prevazilaženju izazova koje je proizvela pandemija, ističući da decentralizacija i princip supsidijarnosti mogu značajno doprinijeti prevazilaženju krize, a regionalni dijalog i prekogranična saradnja vratiti poljuljano povjerenje među državama Evrope.

Zajednički je ocijenjeno da je ekonomski oporavak i zaštita zdravlja stanovništva, uz očuvanje dinamike društvenog života, prioritet svih država u Evropi, te da su solidarnost, podrška i razumijevanje neophodni kako bi se održalo povjerenje u demokratske procese i adekvatno odgovorilo na izazove koje je pandemija prouzrokovala.

Salcburški evropski samit tradicionalno organizuje Institut regija Evrope, a ove godine centralna tema je pandemija virusa korona, odnosno njene posljedice u društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu.

Počasni pokrovitelji Salcburškog evropskog samita su predsjednik Austrije Aleksander van der Belen i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji se prisutnima obratio video-porukom na otvaranju prvog panela.

Osim učešća na panelu, tokom prvog dana Samita, Cvijanovićeva se sastala sa ministrom za EU i ustavna pitanja Austrije Karoline Edštadler, te predsjednikom i osnivačem Instituta regija Evrope i specijalnim savjetnikom Johanesa Hana, evropskog komesara za budžet i administraciju EU Francom Šausbergerom.