Predmet “Atif Dudaković i drugi”: Svjedoci iznijeli saznanja o ubistvima članova porodica

Milovan Balaban i Spasa Topalović govorili su danas, u nastavku suđenja za zločine počinjene nad Srbima u više krajiških opština u predmetu “Atif Dudaković i drugi”, o članovima svojih porodica koji su u septembru 1995. ostali na području Bosanskog Petrovca, gdje su ubijeni, a kasnije su njihova tijela ekshumirana.

Balaban je ispričao da su njegovi roditelji Mirko i Perka boravili u vikendici u Teočaku, 24 kilometra od Bihaća, do polovine septembra 1995. godine, kada su krenuli prema Ključu zbog ofanzive Petog korpusa takozvane Armije BiH.

– Oni su stigli do Petrovca, tu su noćili i u jutarnjim časovima su krenuli. Tu im se gubi trag – ispričao je Balaban.

On je dodao da je to saznao od komšije Dragana Zorića, koji je sa njegovim roditeljima noćio u Bosanskom Petrovcu.

– Rekao mi je da su zajedno krenuli prema Ključu i da ih je presrela vojska Petog korpusa. On je zarobljen i odveden prema Bihaću. Više ne zna šta je bilo sa mojim roditeljima – rekao je Balaban.

On je naveo da je 1996. godine obavljena identifikacija posmrtnih ostataka njegovih roditelja.

Balaban je, na pitanja odbrane, rekao da njegov otac nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske i da nema saznanja da je prilikom identifikacije navedeno da je bio u vojsci.

Spasa Topalović danas je ispričala da je živjela u Ključu i da je narod polovinom septembra 1995. godine bio prinuđen napustiti to područje, prenosi Birn.

Ispričala je da je sa dvoje djece i svekrvom krenula po djeda Tomu Јurišića, koji je bio 1906. godište.

– Deda je rekao da ne želi da izađe, da će ostati u svojoj kući, da nije nikom ništa kriv – rekla je Topalovićeva.

Ona je dodala da je poslije nekoliko mjeseci saznala da je djed nastradao i da je bio sahranjen na privatnoj parceli kod groblja u Ključu i da je ubijen motornom pilom.

– Poslije je obavljena njegova ekshumacija i identifikacija – rekla je Topalovićeva.

Današnje ročište je održano bez optuženog Hasana Ružnića, koji nije došao zbog bolesti.

Advokat Marsela Bajramović rekla je da je Ružnić nedavno izašao iz bolnice i da je u teškom stanju, te da će vjerovatno morati nastaviti liječenje.

Tužilaštvo i odbrana su predložile da se obavi vještačenje kako bi se izjasnili o razdvajanju postupka u odnosu na Ružnića, ali je Vijeće odlučilo da se suđenje nastavi bez njega.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Željka Marenić je rekla da je neizvjesno kada bi optuženi mogao ponovo dolaziti na suđenje i podsjetila je da su ročišta u ovom predmetu mnogo puta odgađana, te da bi čekanje na liječenje i vještačenje Ružnića dodatno prolongiralo postupak.

Suđenje će biti nastavljeno 18. decembra.

Prethodni članakPutinu poslato više od 1,1 milion pitanja uoči godišnjeg obraćanja
Naredni članakObjavljene nominacije za Zlatne globuse: “Openhajmer” i “Barbi” glavni favoriti