Pravoslavna groblja u FBiH u kontinuitetu meta vandala

Vjerski objekti i pravoslavna groblja u Federaciji u kontinuitetu su meta vandala i napada. Samo u prošloj godini, prema podacima Odbora za zaštitu Srba u FBiH više od 70 puta napadnuta je crkvena imovina i groblja.

Poražavajuće je da policijske strukture u najvećem broju slučajeva nikada ne otkriju počinioce ovih djela.

Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu Srba u FBiH izjavio je da je u FBiH do sada oštećeno ili oskrnavljeno oko 1.000 pravoslavnih grobalja, a da ostanu nedirnuta samo malobrojna stara pravoslavna počivališta koja su udaljena i na izolovanim mjestima.

– Ako ne mogu da sruše spomenik, onda polupaju sav mermer iznad zemlje. Samo u Kantonu Sarajevo, od oko 90 pravoslavnih grobalja, na više od 60 su polupane ploče. Uskoro ćemo imati tačne podatke o broju srpskih grobalja u FBiH – rekao je Radanović.

On je podsjetio da su neka groblja porušena u potpunosti, kao groblje u Matijevićima kod Kladnja.

Radanović je naveo da je skrnavljenje grobalja u Hrvatskoj, takođe, svakodnevna pojava, samo što vijesti o tome ne dolaze do medija.

– Imamo svakodnevne prijave rušenja i razbijanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Gorskom Kotaru, Dalmaciji, Lici. To razumijemo kao jasnu poruku da Srbi ne treba da dolaze ni na Zadušnice, smetamo im čak i jednom godišnje, što je poruka da i ne pomišljamo da se vraćamo na mjesta odakle smo protjerani – izjavio je Radanović.

On je naglasio da vinovnici obično ne budu pronađeni niti sankcionisani.

Na pravoslavnom groblju u Sanskom Mostu koje je više puta bilo na meti vandala prije nekoliko dana srušena je nadgrobna ploča u obliku krsta.

U selu Mašići kod Nove Gradiške u Hrvatskoj u julu je srušeno 18 nadgrobnih spomenika, a prethodno su u toj opštini uništeni i spomenici na pravoslavnom groblju u Kovačevcu.

Podsjetimo i na konstantne napade na pravoslavne svetinje i groblja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Mostaru.

Saborna crkva u Mostaru svakih skoro mjesec dana na meti je vandala, a krajem prošle godine učinjena je na njoj ogromna šteta kada su počupane električne instalacije, te je crkva ostavljena u mraku i tišini.Ni dan danas nije sabirana ta šteta.

Na meti vandala su i groblja, a javnost je bila zgrožena prije dvije godine kada je na ogradi oko pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje u mjestu Dobrič kod Širokog Brijega osvanuo ispisan grafit ”Sve vas ovo čeka” i ustaški simbol slovo ”U”.

”Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Ministarstva spoljnih poslova Srbije –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva”.
Prethodni članakTeška saobraćajna nesreća na sjeveru Mostara, u udesu učestvovalo pet utomobila
Naredni članakDodik i Cvijanovićeva sastali se sa Orbanom, formiraju zajednički savjet