Poznati meteorolog najavio dolazak snijega

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je dolazak snijega.

“U ponedjeljak i u utorak relativno toplo, dok se u utorak poslijepodne očekuje naoblačenje sa kišom, mjestimično uz zahlađenje. Sredinom nedjelje hladnije, na jugu regiona uz padavine. Krajem nedjelje dalje zahlađenje uz moguće obilnije padavine, a uz pad temperature u višim oblastima moguć snijeg. Poslije 12. novembra osjetno hladnije”, naveo je on na Fejsbuku i dodao:

“Danas će se preko regiona velikom brzinom premiještati hladan front koji donosi olujan, na udare i orkanski vjetar, kišu, pljuskove, grmljavinu, a lokalno može biti i tuče/grada. Iza fronta atmosfera polako u smirivanju, dok će vjetar oslabiti na umjeren do pojačan ali bez olujnih udara. U ponedjeljak promjenjivo oblačno, ponegdje uz prolaznu kišu i relativno toplo”.

Kako prognozira jugozapadni vjetar u daljem slabljenju i u okretaju na zapadni i sjeverozapadni smjer. Dnevni maksimum od +14 do +21 stepen Celzijusa.

“U utorak prijepodne uglavnom suvo, zatim se očekuje naoblačenje koje će usloviti pojavu kiše, a na jugu može biti i grmljavinskih pljuskova. Padavine neće biti ovako intenzivne i neće im prethoditi olujan južni vjetar. U noći ka srijedi i u srijedu tokom većeg dijela dana nad središnjim, južnim i jugoistočnim predjelima oblačno i hladnije uz kišu, dok će na sjeveru i zapadu biti oblačno uz pojavu slabe kiše ponegdje. Počeće da duva slab do umjeren, sjeverozapadni vjetar donoseći zahlađenje tako da će se u srijedu maksimumi kretati od +8 do +16 stepeni Celzijusa”, prognozira Čubrilo.

“U četvrtak poslije hladnog, mjestimično i maglovitog jutra tokom dana malo do umjereno oblačno i uglavnom suvo uz slab vjetar, dok će dnevni maksimum biti sličan onom u srijedu. Petak donosi kraće otopljenje ali se poslijepodne očekuje novo, jače, pogoršanje koje će nas vjerovatno pratiti i za sljedeći vikend”, dodaje on.

Oko ovog datuma se simulira dalje, jače, zahlađenje te bi se za naredni vikend maksimumi mogli kretati od +4 do +9 stepeni Celzijusa, što je ispod prosjeka za taj dio novembra dok bi na planinama preko 800 metara nadmorske visine bilo uslova za snijeg.

“Stabilizacija i razvedravanje su mogući oko 15.11. ali bi tada jutra bila hladna uz minimum od -7 do +2 stepena Celzijusa, dok bi se maksimumi kretali od +5 so +10 stepeni Celzijusa. Sumirano, poslije olujnog naleta, od sredine sedmice polako ali sigurno ulazimo u drugačiji tip vremena koja će sve više ličiti na kasno jesenje. Više neće biti olujnih udara južnog vjetra, dok bi krajem sljedeće nedjelje uz daljnje zahlađenje u brdsko-planinskim predjelima regiona moglo biti i snijega”, kaže meteorolog.

Objasnio je da su ovi podaci i procjene rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

Prethodni članakU Mostaru uhapšene dvije osobe, oduzeta droga
Naredni članakKaran: Izjava Rame Isaka glupost i još jedan pokušaj hajke na predsjednika Srpske