Poznata doktorka koju napadaju završila Gimnaziju u Bileći: Bila najbolji đak i najljepša gimnazijalka

Već nekoliko dana na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, traje mizogini, seksistički linč profesorke dr Darije Kisić Tepavčević, koja skoro svakog dana javnosti iznosi informacije o krizi sa korona virusom u Srbiji.

Dr Kisić, koja je epidemiolog, zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, vanredni profesor, autor više od 100 naučnih radova… u izlivima mržnje na društvenim mrežama svodi se na “isfriziranu Bosanku”, “nalickanu”, “dubokog dekoltea” i “estradnog oblačenja”?!

I dok su kritike na račun dr Kisić zbog lapsusa u vezi sa prvim slučajem korona virusa u Srbiji (prvi mart ili prva nedelja marta) bile razumljive, serija mizoginih napada izazvala je buru na Tviteru. Istini za volju, nemali broj tviteraša je stao u njenu odbranu protiv rulje.

Šta smeta napadačima na prof. dr Kisić?

Što je iz Bosne:

Kako se oblači:

Tviter
Tviter
blur2
blur2

Kako izgleda:

Tviter
Tviter

Oni koji brane dr Kisić citiraju njenu biografiju u nauci i ističu da se radi o klasičnim mizoginim izlivima koje će jednog dana moći da studiraju oni koji se bave rodnom ravnopravnošću.

Kad smo već kod njene biografije, dr Darija Kisić Tepavčević je zamjenica direktorke Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” i vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je završila 2001. godine, gdje je i magistrirala i doktorirala. Objavila je preko sto naučnih radova u stranim publikacijama. Stručna oblast joj je epidemiologija. Specijalizaciju iz epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu upisala je maja 2004, a završila juna 2008, sa ocjenom odličan.

Uspješna doktorka je hercegovačke gore list, jer joj je otac porijeklom iz sela Baljci kod Bileće.

Darija Kisić-Tepavčević rođena je u Sarajevu 1975. godine. Darija je sve do početka rata živjela u naselju Grbavica i pohađala sarajevsku Treću gimnaziju.

U prvim danima rata, kada je imala nepunih 17 godina, sa roditeljima i bratom izbjegla je u Bileću. Tamo je završila gimnaziju, a oni koji je znaju iz gimnazijskih dana kažu da je bila najbolji đak i najljepša gimnazijalka.

Nakon završene gimnazije seli se s roditeljima i bratom gdje upisuje Medicinski fakultet i nastavlja život.

Često posjećuje Hercegovinu.