POZIV VJERNICIMA DA ZAPALE SVIJEĆE ZA SVE STRADALE U VUKOVARU

ZAGREB – Njegova svetost patrijarh Porfirije danas je na liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu pozvao vjernike da upute molitvu i zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru.

“Upravo u jevanđeoskom kontekstu, u pozivu Božjem da služimo Hristovoj volji, a to znači modelu savršenog čoveka, čoveka slobode, vere, ljubavi i nade, gde nas Gospod poziva da služimo svetu i da njegov sistem vrednosti bude i naš, sećamo se svih postradalih nevinih žrtava u Vukovaru. Znamo da je čovekov život svetinja i da oduzeti nekome život jeste udar na svetinju i uzimanje svetinje”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naveo da je Vukovar bio grad simbol saživota različitosti “i zajednice u kojoj sapostoje oni koji su različiti po raznim parametrima”, a danas se “gotovo prepolovio”.

“Molim vas da, kao i svake godine, upalimo jednu molitvenu sveću za sve koji su tamo postradali. Kao i da uputimo molitvu za sve koji su nestali i kojima se ne zna grob”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je pozvao vjernike da upute molitvu kao izraz vjere i ljubavi prema čovjeku kao takvom, “da budemo ljudi mira, da volimo druge i različite i tim putem afirmišemo sebe, jer samo kroz dijeljenje postajemo bogatiji”.

“Molim vas da uputimo molitvu za sve postradale u Vukovaru, za sve nevine žrtve i da molimo Boga da u svetu među ljudima vladaju mir, razumevanje i poštovanje, jer Zemlja je toliko lepa i bogata da ima mesta za sve i svako koristeći svoje potencijale može tu Zemlju da ukrašava i obogaćuje sobom. Naša vera nas obavezuje da svugde ispunjavamo jevanđelje Božje kao zakon svoga života”, dodao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da je vjera prostor autentičnog i pravog života kao i da se iz vjere u Hristovu riječ gradi specifičan sistem vrijednosti, prenosi portal “Novosti”.

“Molitva prije svega preobražava nas. Moleći se za one koji nam čine nepravdu jačamo i sami sebe, počinjemo se gledati drugačije, ne pomišljamo na osvetoljubivost i zlopamćenje. Tako se i onaj kraj nas mijenja, postaje drugačiji i više nam ne smeta”, ukazao je patrijarh Porfirije.

Prethodni članakSrbi protjerani iz FBiH i Hrvatske da se prijave za rješavanje stambenog pitanja
Naredni članakTanja Savić otvoreno o suprugu i Stanivukoviću: Draško je anđeo, a Dušan me je pitao IMAM LI DEČKA