Poziv Srbima da se jave za pomoć u vezi sa prijavom nekretnina

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je sve Srbe sa područja sarajevskih opština Centar, Stari Grad, Vogošća i Ilijaš da se jave kancelarijama za stručnu pravnu pomoć pri Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske ili kancelariji Odbora u Beogradu, u vezi sa prijavljivanjem prava na nekretninama u Zemljišnoknjižnoj kancelariji Opštinskog suda u Sarajevu.

Iz ovog odbora podsjećaju da u FBiH vrše uspostavljanje novih zemljišnih knjiga, a vlasnike pozivaju samo putem oglasa u službenom listu FBiH i dnevnim novinama, i to je, upozoravaju, osnovni problem, jer ne šalju pismene pozive vlasnicima i ne pozivaju lično, iako Zakon o zemljišnim knjigama nalaže lično pozivanje kada je vlasnik poznat sudu.

– Pozivamo Srbe koji su živjeli na području opština Centar, Stari Grad, Vogošća i Ilijaš i katastarskih opština Lukavica, dio koji je ostao u FBiH, Miljevići dio koji je ostao u FBiH, Sarajevo 1 /Stari grad/, 2 /Stari grad, Sarajevo 5 /Centar Sarajevo, Sarajevo 6 /Centar Sarajevo/, Tihovići /Vogošća/, Kremeš /Vogošća/, Medojevići /Ilijaš/ i Dragoradi /Ilijaš/ da se jave na brojeve kancelarija za stručnu pravnu pomoć Srbima iz FBiH – poručuju iz Odbora.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je za Srnu da je u FBiH ranije živjelo 542.889 Srba i bili su većinski narod na 32,2 odsto teritorije FBiH.

– U FBiH trenutno rade na ujednačavanju zemljišne knjige /gruntovnice/ i katastra. U tom postupku Srbi mogu da ostanu bez imovine jer se ne podudaraju podaci gruntovnice i katastra – upozorava Radanović.

Osim toga, ističe on, Srbi mogu da ostanu bez zemlje ukoliko neko drugi koristi njihovu zemlju više od 20 godina, a oni nisu dali saglasnost za korištenje.

Opštinski sud u Sarajevu najavio je uspostavljanje i zamjenu zemljišne knjige, prema kojoj svi vlasnici nekretnina /zemlje, stanova poslovnih prostora i drugo/ treba da prijave svoja prava.

Riječ je o katastarskim opštinama u gradu Sarajevu gdje je živio veliki broj Srba.

Sve adrese i brojeve telefona kancelarija za stručnu pravnu pomoć zaintersovana lica srpske nacionalnosti mogu pronaći na sajtu www.srpskazemlja.org.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove pozvala je lica koja imaju nekretnine u katastarskim opštinama u Sarajevu da prijave svoje pravo na nekretninama u Zemljišnoknjižnoj kancelariji Opštinskog suda u Sarajevu.

Pravo na nekretnine mogu prijaviti lica koja imaju nekretnine u katastarskim opštinama Sarajevo jedan i dva sa područja opštine Stari Grad Sarajevo, zatim Lukavica-Dio i Miljevići-Dio sa područja opštine Novo Sarajevo, Sarajevo pet i šest sa područja opštine Centar Sarajevo, Tihovići i Kremeš sa područja opštine Vogošća, te Medojevići i Dragoradi sa područja opštine Ilijaš.

Prijava nekretnina se može izvršiti u Zemljišnoknjižnom odjeljenju Opšinskog suda u Sarajevu do 4. aprila svakim radnim danom od 12.00 do 14.00 časova, saopšteno je iz Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Prethodni članakTužilaštvo BiH o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici: Predmet u završnoj fazi
Naredni članakBRNABIĆ OBEĆALA POMOĆ: SA SRBIMA IZ MOSTARA O ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA