POZIV HERCEGOVCIMA DA U PETAK BUDU U PREBILOVCIMA: 80 GODINA OD STRADANJA SVETIH PREBILOVAČKIH I DONJOHERCEGOVAČKIH MUČENIKA

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima  ove godine obilježavaju 80 godina od stradanja Svetih prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika, a čapljinski paroh Marko Gojačić pozvao je sve ljude iz Hercegovine koji mogu da dođu u Prebilovce 6. avugusta i budu dio ovog velikog dana za Prebilovce i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku.

Obilježavanje 80 godina stradanja traje od 4. do 6. avgusta kada će biti služna sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, jer je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala mučenike prebilovačke koji se slave 6. avgusta.

Obilježavanje praznika Prebilovačkih mučenika počinje predavanjem rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića u amfiteatru Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine sutra, 4. avgusta u 19.30 časova.

Dan kasnije u Hramu u Prebilovcima biće služeno praznično večernje, a potom će se održati promocija knjiga  ”Stradanje Srba čapljinskog kraja, po dokumentima prote Vase Medana” čiji je autor paroh čapljinski Marko Gojačić. U nastavku večeri uslijediće predavanje istoričara Milana Gulića, Nemanje Devića i Predraga Loze o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu.

Centralna proslava praznika Prebilovačkih mučenika je u petak, 6. avgusta kada će svetu arhijerejsku liturgiju i pomen za oko 4.000 postradalih Srba iz Prebilovaca i donje Hercegovine, služiti episkop zahumsko-hercegovački i primorske Dimitrije.

 

Prebilovci kod Čapljine simbol su stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. U ovom selu su 1941. godina stradale čitave porodice. Ustaše su ubile i bacile u jamu u Šurmancima, više od 850 Prebilovčana, najviše žena i djece. Ovaj zločin je u bivšoj Јugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama počelo je 1990. godine, a kosti više od 4000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene pored hrama u Prebilovcima. Pripadnici hrvatskih paravojnih formacija kriptu sa kostima ubijenih Srba minirali su u junu 1992. godine.

Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.

Prethodni članakMladić iz BiH utopio se na Velikoj plaži u Ulcinju
Naredni članakRukovodstvo Srpske sa Vučićem