POZIV DA DJECA S KOSOVA POSJETE MOSTAR

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar uputilo je danas poziv predsjedniku Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu da djeca sa Kosova i Metohije posjete Mostar.

Arlov je danas posjetio Mostar gdje se u Vladičanskom dvoru u Mostaru sastao sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Mostara Veliborom Milivojevićem, mostarskim sveštenikom Duškom Kojićem i predsjednicom SPKD  ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanjom Bjelica Šagovnović.

Arlov je izjavio da je danas u Mostaru predstavnicima crkvenog, političkog i kulturnog života Srba u Mostaru predstavio aktivnosti Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

”Razgovarali smo o projektima našeg Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji. Izuzetno mi je drago što su izrazili želju da učestvuju u dolasku djece sa Kosova i Metohije u Mostar kroz projekat ‘Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske’. Želim im svu sreću u njihovom radu i djelovanju i da se izbore i očuvaju srpski duh u Šantićevom gradu”, kazao je Arlov.

Izrazio je nadu da će djeca s Kosova posjetiti Mostar, ako ne ove, onda iduće godine i da će se saradnja nastaviti.

Predsjednik SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović naglasila je da je ”Prosvjeta” uputila djeci Kosova i Metohije poziv da posjete Mostar i budu gosti djeci iz Mostara. ”U ‘Prosvjeti’ imamo dopunsku nastavu srpskog jezika, istorije i kulture, tako da bi djeca koja pohađaju tu nastavu bila domaćini djecu s Kosova. Željeli bih da se to realizuje već ove ili iduće godine i da učestvujemo u tom značajnom projektu”, istakla je Bjelica Šagovnović.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević zahvalio se Arlovu na posjeti i svemu što je od sada uradio za narod i djecu sa Kosova i Metohije. ”Drago nam je da se projekat posjete djece širi i da se djeca sa Kosova i Metohije i Republike Srpske zbliže, te da i Mostar bude dio te priče. Svako druženje i razmjena iskustava je obogaćivanje i osposobljavanje. Nadam se da će djeca Mostara na adekvatan način prezentovati sve ono što mi jesmo, naše specifičnosti ali i bogatstvo multietničkog i multikulturnog grada”, kazao je Milivojević.

On se nada da će ovaj projekat biti primjer kako se treba družiti i zbližavati.

Sveštenik Duško Kojić kazao je da će Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar zajedno s ”Prosvjetom” učestvovati u realizaciji ovog projekta.

”Drago nam je da smo se dogovorili da mi budemo dobri domaćini djeci s Kosova i Metohije. Nama Kosovo mnogo znači i po uspomeni na našeg episkopa Atanasija uvijek se radujemo svim gostima sa Kosova i Metohije”, naveo je Kojić.

Arlov je Mostarcima uručio knjigu “Humano srce Srpske”, a za Sabornu crkvu u Mostaru je poklonio bistu blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, izrađenu u Leposaviću na Kosovu i Metohiji.