Požar aktivan, teren miniran: Vatra ide prema Hutovom blatu

Požar koji proteklih šest dana traje na području Grada Čapljine i opština Stolac i Neum i danas je aktivan. Kako su potvrdili u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Čapljina, požar ide prema mjestu Londžija i prema gornjem jezeru Hutovog blata.

”Požar na lokalitetu Budisavine u Čapljini je pod kontrolom. Tu je juče izgorjela jedna stara kuća i dvije štale, a ostalo je obranjeno. Vatra još nije došla do Dašnica, sad se sad spušta na Stolački dio i ide prema par kuća i zaselaka. Gledat ćemo da taj dio obranimo i spustimo vatru prema jezeru i da je možemo gasiti, to nam je jedini siguran dio gdje je možemo gasiti”, govori komandant Mate Jurković.

Ističe da im velik problem stvara miniran teren te da bi u suprotnom požar ove veličine stavili pod kontrolu i prije dva dana.

” Velik problem nam stvara činjenica da se radi o miniranom terenu i ja jednostavno ne smijem rizikovati i slati ljude na taj teren. Ne možemo vjerovati da su to očistili, iako je označeno, vjerojatno i nisu, jer smo čuli par eksplozija i to nam zadaje najveće probleme. Inače bi mi taj požar riješili prije par dana”, dodaje Jurković.

Na terenu su trenutno pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina i DVD Stolac.

Još uvijek je aktivan i požar na području Jablanice, kako javljaju iz Civilne zaštite HNK. Vatrogasci su tokom prošlog dana osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Sinoć su vatrogasci uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge,dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi. Požar u tom dijelu je i dalje aktivan. Nešto niža temperatura zraka tokom prethodne noći utiala je na blago smirivanje situacije na cijelom požarištu. Nažalost, porastom temperature ponovo se očekuje pogoršanje požarne situacije. U toku dana je najavljena pomoć vatrogasaca iz Sarajevskog kantona. Na području Mostara zabilježeni su požari u Bogodolu, Blahaju, Međinama i Sutini. U Čitluku je gorjelo u mjestima Gradnići, Blatnica i Međugorje.

Bljesak

Prethodni članakZeljković: Vakcinacijom spriječiti razvoj teških oblika kliničke slike
Naredni članakMigrant nožem napao Bosanca: Tragovi krvi na stajalištu