POVEĆAVA SE BROJ TROVANJA -Hrvatski ministar zdravlja upozorio: Pijte vodu, a ne gazirana pića

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš u KBC-u Zagreb obišao je jutros pacijenta koji je hospitalizovan zbog trovanja gaziranim pićem, a nakon toga je izjavio da je danas “nešto više pacijenata” otrovanih gaziranim pićem, ne precizirajući o kom broju je riječ.

– Јoš ih je nekoliko, svi su lakše povrijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom – rekao je Beroš za zagrebačku N1 tv..

Moramo biti oprezni, dodaje Beroš, ali ne treba sijati paniku.

Preporučio je da je najbolje piti vodu, a ne gazirana pića.

Ante Јukić, dekan hemijskog inženjerstva i tehnologije Univerziteta u Zagrebu je izjavio da je zbog trovanja gaziranim pićem hitno potrebno sprovesti temeljnu analizu situacije.

Na pitanje bi li bi iz prodaje trebalo povući određene proizvode Koka-Kola Hrvatska, Јukić je rekao da je to teško, ali da se i to mora razmotriti kao mogućnost vodeći pritom računa o mogućoj ekonomskoj šteti.

– S obzirom na to da firma proizvođač stoji na raspolaganju, treba dogovoriti mjere koje su u saglasnosti sa zakonom – rekao je Јukić.

Incident sa zatrovanim pićem objelodanjen je juče, zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, ali je, prema pisanju hrvatskih medija, najmanje dva takva slučaja bilo i prije dva meseca, a radilo se o jednom bračnom paru kada je suprug hospitalizovan nakon jednog gutljaja gaziranog pića u jednom riječkom restoranu, kao i jednom dječaku iz Krapine.

Da je i četvrti pacijent hospitalizovan zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem, potvrdio je ranije predstavnik Zavoda za gastreneterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, koji smatra i da bi u cijeli slučaj trebalo uključiti forenzičare iz centra “Ivan Vučetić”.

Zvanično su potvrđena do sada četiri slučaja trovanja gaziranim napicima proizvođača Koka-Kola Hrvatska, jedan u Rijeci i tri u Zagrebu.

Prethodni članakDodik: S dubokim poštovanjem i pijetetom prisjećamo se svih palih boraca Republike Srpske
Naredni članakAgencija za sigurnost hrane: U BiH nisu zabilježeni slučajevi trovanja bezalkoholnim pićima