Povećane tenzije na granici Sjeverne i Јužne Koreje nakon lansiranja satelita

Sjeverna Koreja je upozorila da će nastaviti da koristi svoja suverena prava, što uključuje lansiranje satelita i slanje dodatnih trupa i oružja u demilitarizovanu zonu na granici s Јužnom Korejom, piše Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je lansiranje satelita prošle nedjelje bilo prouzrokovano potrebom da nadgleda Sjedinjene Države i njihove saveznike, navela je državna novinska agencija KCNA.

– Lansiranje je legalno i predstavlja pravo na samoodbranu, na temeljnu reakciju i precizno praćenje ozbiljnih vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih sljedbenika – prenosi KCNA.

Pjongjang je saopštio da je satelit ušao u orbitu i da šalje fotografije, dok Јužna Koreja navodi da ne može da potvrdi ovu informaciju.

Sejvernokorejske akcije podstakle su Seul da privremeno suspenduje vojni sporazum između dvije zemlje koji je potpisan 2018. godine, nakon čega su vojnici sa sjeverne strane granice viđeni kako obnavljaju srušena stražarska mjesta i dovoze opremu u demilitarizovanu zonu.

Sjedinjene Države sazvale su sastanak Bezbjednosnog savjeta Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o lansiranju satelita, koje je Amerika osudila.

Rusija i Kina, stalne članice Bezbjednosnog saveta, odbile su da uvedu nove mjere protiv Pjongjanga, uprkos sjevernokorejskom testiranju balističkih raketa, a ni Moskva ni Peking nisu tim povodom dali izjave prethodne nedjelje.

Prethodni članakSutra počinje Božićni post
Naredni članakSarajevo: Oduzeto 16 kilograma marihuane, uhapšena dva lica