Povećan broj oboljelih od stomačnog virusa u Mostaru

Zadnjih skoro mjesec dana povećan je broj osoba, naručito djece u Mostaru koja izostaju sa nastave i iz vrtića zbog stomačnih problema.

Krajem prošle sedmice dešavalo se da skoro cijele vrtićke grupe izostanu jer je većina djece bila bolesna. Slična je situacija i sa odraslima, no oni se, prema informacijama iz zdravstveih ustanova uglavnom ne javljaju doktorima jer u roku od nekoliko dana, uz uzimanje probiotika riješe ovaj problem.

Portparol Doma zdravlja Mostar Ines Popovac rekla nam je da je u zadnjih mjesec dana povećan broj onih koji se javljaju zbog stomačnog virusa, ali da taj broj nije drastično povećan u odnosu na prosjek budući da se i ranijih godina u istom periodu bilježio isti problem.

Iako se bilježi veći broj oboljelih, manje je onih kojima je potrebna hospitalizacija.  Kada je u pitanju SKB Mostar kažu da je situacija na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar uobičajena za ovo doba godine po pitanju broja hospitalizovane djece od stomačne viroze te nije primjetan njihov povećan broj.
Također, u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar  nema povećanog broja pacijenata koji se liječe od komplikacija uzrokovanih stomačnom virusom nego je čak primjetan manji broj tih pacijenata u odnosu na prethodne godine.

I šef Infektivnog odjela Kliničke bolnice “dr.Safet Mujić” Mostar dr. Nazif Derviškadić kaže da nema nekog većeg odstupanja kada su u pitanju stomačni virusi, ali napominje i to da se treba imati na umu dali se stomačne tegobe javljaju zbog virusa, bakterija ili nečeg trećeg.

Napominje i to da je čak jedna trećina oboljelih od korone koji su smješteni na Infektivni odjel Kantonalne bolnice “dr. Safet Mujić” imala stomačne tegobe, te je naknadnim testiranjem utvrđeno da su zaraženi korona virusom.

 

Prethodni članakU Srpskoj 13 preminulih, još 69 oboljelih od korone
Naredni članak“TGT Tehnogas” ima dozvolu za isporuku medicinskog kiseonika do februara 2022.