Potvrđena optužnica protiv Alise i Zijada Mutapa, policajaca i Muamera Ožegovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu u slučaju stradanja mladog Sarajlije Dženana Memića protiv Alise Ramić (rođene Mutap), njenog oca Zijada Mutapa, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića te protiv radnika hotela “Crystal” na Ilidži Muamera Ožegovića.

Ovu informaciju potvrdio je juče advokat porodice Memić Ifet Feraget.

“To je ono što smo i najavljivali. Za mene je ovo očekivano, jer pet i po godina govorimo o istim stvarima. Ovo je i značajno jer je potvrda toga da toliko godina govorimo istinu. Na mene i porodicu Memić se vrši pritisak. Pokušavaju me diskreditovati, no ja se od početka držim činjenica. Nikad me niko nije uspio demantovati jer se držim moralnih principa”, rekao je Feraget.

Navodi da nikada nije rekao da je i sud dio “pravosudne mafije” koja je učestvovala u ubistvu, ali jasno navodi koga smatra krivcima.

“Oduvijek smo govorili da postoje dokazi o povezanosti kantonalnog tužilaštva, policijskih službenika MUP-a KS i sudskih vještaka sa pokušajem zataškavanja stradanja Dženana Memića”, kazao je Feraget.

Nakon potvrđene optužnice očekuju se prigovori petorke na sudsku odluku. Oni se trenutno nalaze na slobodi, a da li će tako i ostati zavisi od odluke Apelacionog vijeća po žalbi Tužilaštva BiH na njihovo puštanje.

Petorku Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine. Sumnja se da su pristupili kriminalnoj grupi koja je organizovana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio povrede opasne po život u Velikoj Aleji na Ildži, 8. februara iste godine.

U optužnici se navodi da su Ramić, Mutap, Dupovac, Barić i Ožegović prikrivali i fingirali dokaze, a navodno je optuženi Mutap ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima su i optuženi, te je sa njima lično i u dogovoru počinio nezakonite radnje, odnosno zajedno su činili nezakonite radnje.

Riječ je o neovlaštenom i bez naredbe nadležnog suda izuzimanju dokaza u vidu snimaka videonadzora, podmetanju dokaza, utvrđivanju akata koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, dostavljanju fingiranih dokaza na vještačenje te ometanju i usmjeravanju istrage u pogrešnom pravcu.   Klix

Prethodni članakDodik: Podrška ideji o stvaranju srpskog svijeta
Naredni članakCvijanović: Ruska rezolucija rješenje da međunarodna zajednica sačuva obraz