Potpisivanje Povelje o bratimljenju Banjaluke i Beograda

Gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić i Banjaluke Igor Radojičić sutra će potpisati Povelju o bratimljenju dva grada.

Potpisivanje je predviđeno za 15.00 časova u svečanoj sali beogradskog Starog dvora, saopšteno je iz Skupštine grada Beograda.

Prethodno su gradske skupštine verifikovale povelju o bratimljenju Beograda i Banjaluke.

Odbornici Skupštine grada Beograda su 28. septembra usvojili odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke, dok su Novi Sad i Banjaluka od ranije gradovi pobratimi.

Početkom oktobra, prilikom posjete delegacije grada Beograda Banjaluci, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da građani ova dva grada sarađuju i da su te veze ljudske, porodične, privatne, a da je za Republiku Srpsku u svakom pogledu – i političkom, i ekonomskom, i nacionalnom, najvažniji partner Srbija.

– Mi ćemo formalno sada podići jednu stepenicu više i moći ćemo da kažemo sa ponosom da je jedna mala Banjaluka pobratim sa jednom metropolom kao što je Beograd – rekao je Radojičić.

Pojasnio je da je Beograd pobratim sa mnogim metropolama poput Moskve, Pekinga, Čikaga…

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tokom te posjete istakao da će se poveljom formalizovati odnosi dva grada.

Naveo da je sa Vladom Republike Srpske razgovarano o tome da sljedeće godine jedan park u Beogradu dobije ime Republike Srpske i bude rekonstruisan i uređen tako da podsjeća na predjele Srpske.

Vesić je rekao i da će u Beogradu biti otvorene “Krajiška kuća” i “Hercegovačka kuća”, a da će neki od beogradskih festivala kao što su “Fest”, “Bitef”, “Džez festival” imati svoja skraćena izdanja u Banjaluci, te da će u tom gradu gostovati Atelje 212 i Beogradsko dramsko pozorište.

Prethodni članakMandić: Neću dozvoliti da tajkuni sastavljaju Vladu
Naredni članakAlarmantni podaci iz KCUS: Sarajevo ponovo ima najviše novozaraženih