Potpisan koncesioni ugovor za solarnu elektranu Ada polje

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu Mrkonjić Grad Goran Milanović potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane Ada polje u Mrkonjić Gradu instalisane snage 9,26 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje 11,74 gigavat časova.

Đokić je, nakon potpisivanja ugovora u Banjaluci, rekao da njegovo potpisivanje potvrđuje investicionu sposobnost Hidroelektrana na Vrbasu, dodajući da će solarna elektrana biti izgrađena na lokalitetu opštine Mrkonjić Grad u neposrednoj blizini postojeće hidroelektrane.

– Procijenjena vrijednost investicije je 23.377.000 KM. Biće realizovana u naredne tri godine, dakle, za tri godine će ova solarna elektrana biti na mreži. Mislim da će to biti na ponos ovog preduzeća, ali i Republike Srpske – istakao je Đokić.

On je naveo da Srpska i time pokazuje da nastavlja i podstiče razvoj investicionih aktivnosti u Republici.

– Imamo mnogo investicija u izgradnju novih energetskih objekata, solarnih, hidro i vjetro elektrana. Radićemo i rekonstrukciju termoelekrana koje su u vlasništvu Elektroprivrede, odnosno Republike Srpske – naveo je Đokić za Srnu, dodajući da će Ministarstvo i u narednom periodu podržavati investicioni ciklus i razvoj Hidroelektrana na Vrbasu.

Direktor preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu iz Mrkonjić Grada Goran Milanović rekao je da će im potpisani ugovor omogućiti izgradnju solarne elektrane Ada polje i eksploataciju električne energije iz tog izvora narednih 50 godina.

– To je prostor koji je vlasništvo Hidroelektrana, koji je bio eksproprisan za potrebe izgradnje Hidroelektrane Bočac, prostor koji nije bio korišten. Sada smo mu dali punu namjenu i svrhu – rekao je Milanović.

On je naveo da je ponosan na činjenicu da Hidroelektrane na Vrbasu nastavljaju investicionu aktivnost, podsjećajući da su 2018. godine pustili u rad Hidroelektranu Bočac dva.

– Već smo donijeli odluku da uradimo studiju iskorištenja vjetroelektrana, mogućnosti korištenja vjetra u energetske svrhe – istakao je Milanović, dodajući da je to samo jedan od planiranih projekata razvoja Hidroelektrana.

Prethodni članakZvaničnici Srpske sa direktorima javnih preduzeća, institucija i rukovodiocima u ministarstvima
Naredni članakPo Dodikovoj prijavi Tužilaštvo formiralo predmet protiv Šmita