Postoje li “kul stvari” u Sjevernoj Koreji?

Poznati video-bloger Lui Kol je na proputovanju u Sjevernoj Koreji i sudeći po klipovima koje postavlja na Jutjubu i Tviteru sjajno se provodi. On u svojim klipovima, koji imaju na stotine hiljada pregleda, ističe stvari koje su “sjajne u Sjevernoj Koreji” i trudi se da se “fokusira samo na pozitivno” u toj zemlji.

“Ovdje je sjajno, puno je akcije, kul stvari, posjećujem nevjerovatna mjesta, sjajne spomenike. To što sam vidio akva-park me je potpuno oduševilo, jer sam shvatio da su stvari koje viđam o Sjevernoj Koreji u medijima prosto zamrznute u vremenu. Postoje pojedini elementi tih priča, ali sada sam shvatio da ovdje postoji jedna srećna civilizacija koja živi nekim svojim svakodnevnim životom i to nije mnogo drugačije od mnogih kultura koje sam posjetio”, naveo je Kol.

Lui je u svojim snimcima posjetio mnoge znamenitosti Pjongjanga, bio je sa sjevernokorejskim surferkama, provodio se sa lokalnim stanovništvom, uživao u njihovoj kuhinji…

Ipak, nije se svima dopalo to što se on provodi iza “gvozdene zavese” u zemlji obavijenoj velom tajne za koju se vezuju mnoge kontroverze od optužbi da se tamo najbrutalnije krše ljudska prava, preko toga da je narod potlačen, do izveštaja o strašnim radnim logorima.

Njegovi klipovi su naišli na žestoke kritike i na društvenim mrežama i u medijima, koji pišu da se on zabavlja u strogo kontrolisanim uslovima i da pritom ignoriše patnje kroz koje prolazi narod Sjeverne Koreje.

“Veniti fer” postavlja čak i pitanje ko je platio i organizovao njegovo putovanje, jer je poznato da se u Severnu Koreju ne odlazi tako lako. Očekivano, to je dovelo i do spekulacija da je režim u Pjongjangu platio Kolu da promjeni imidž zemlje.

“Optužuju me da sam plaćen da ovo radim. Moram da kažem da se ne slažem sa sjevernokorejskom ideologijom, ali volim ljude ovde. Bio sam širom svijeta, u moja dva omiljena grada, Kejptaunu i Riju, su socijalne razlike ogromne. Ali ja nisam istraživački novinar, ne bavim se političkim komentarom. Ovdje sam kao turista, imamo organizovanu turu koju svako može da prođe”, rekao je Lui, odbacivši sve kritike.

Prethodni članakMelburn najugodniji grad za život u svijetu
Naredni članakBomba zvana Mercedes Maybach 6