Postignut dogovor: Obustava saobraćaja na M17 od 24. maja do 12. juna

Mještani Počitelja su nakon sastanka s predstavnicima Austocesta FBiH postigli dogovor vezan za obustavu saobraćaja na magistralnoj cesti M17.

“S mještanima je dogovoreno da od srijede krećemo s ovom fazom radova i obustavom saobraćaja onako kako je najavljeno i objavljeno, s tim da faza može trajati najkasnije do 12.6.”, rekao je Antonio Križanac iz Autocesta FBiH.

Podsjetimo, mještani Počitelja okupili su se danas i izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene obustave saobraćaja u jeku turističke sezone zbog radova na pristupnoj cesti magistralne ceste.

Zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste s magistralnog puta M17 na čvoru Počitelj Koridora 5C kao i priključka iste na M17 ranije je bila planirana obustava saobraćaja od ponedjeljka 23. maja 2022. godine do 16. augusta 2022. godine.

Za obustave saobraćaja na ovoj prometnoj magistrali zbog radova na izgradnji hercegovačke autoceste je preduzeću Autoceste saglasnost dalo Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija.

Kako navode iz Federalnog ministarstva obustava saobraćaja će biti periodična i to u vremenu od 09:00 do 12:15 sati, od 13:15 do 15:00 sati, te od 17:00 do 19:00 sati.

Naglašavaju da obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima.

Po završetku radova na navedenoj dionici, saobraćaj na M17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M17.

Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati po fazama sukladno elaboratu plana upravljanja saobraćaja i to:

Faza I: totalna obustava saobraćaja (osim vozila hitne pomoći, policije,vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 09:00 do 12:15 sati; od 13:15 do 15:00 sati i od 17:00 do 19:00 sati.

Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima.

Iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija su izvođač radova obaveza da za vrijeme blagdana i praznika, kao i nedjeljama osigura dvosmjerni saobraćaj za sve kategorije vozila.

Za vrijeme totalne obustave saobraćaja, kako pojašnjavaju, sudionici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce: – M-6: dionica 003 Tasovčići – Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna – Masline.

M-6: Tasovčići – Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat – Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići – Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

Nakon toga će kako navode, promet teći uz naizmjenično propuštanje vozila, napominjući da se u periodu izvođenja radova i planiranih obustava, preporučuje korištenje alternativnih pravaca M17-Buna-Domanovići-Čapljina i M17 – Čitluk – Čapljina na kojima je moguće nesmetano saobraćanje svih vrsta vozila bez ograničenja.

Prethodni članak“Danas bi bili zreli ljudi, naša budućnost” Dodik poručio da je smrt 12 beba neviđeni poraz humanosti i civilizacije
Naredni članakSveti sveštenomučenici žitomislićki dobili datum praznovanja u kalendaru Srpske pravoslavne crkve