Postignut dogovor o formiranju nove vlasti u CG, Krivokapić mandatar

Čelnici sve tri opozicione liste u Crnoj Gori potvrdili su da je postignut dogovor o formiranju nove Vlade.

Oni su na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine podržali predlog da novi premijer bude Zdravko Krivokapić, a predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Milan Knežević iz Demokratskog fronta najprije se iznenada obratio na početku zasjedanja konstitutivne sednica Skupštine Crne i naglasio da su saglasni da Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine Crne Gore, Zdravko Krivokapić mandatar buduće Vlade.

„Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda“, kazao je Knežević.

Predsedavajući Miodrag Lekić je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović rekao je da je predlog DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju i poručio da ostaje „čovek od riječi“.

„Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara“, kazao je Abazović.

Bečić je kazao da poslanici ZBCG i „Crno na bijelo“ imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije „Mir je naša nacija“ ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsednika Skupštine na način kako su predložili i da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Svi poslanici nove parlamentarne većine potpisom su podržali profesora Zdravka Krivokapića za mandatara nove Vlade Crne Gore, objavio je GP URA.

Naveli su da će Krivokapić biti prvi demokratski premijer Vlade Crne Gore.

– Čestitamo svim građanima – poručuju iz GP URA.

Prethodno je novinarima Krivokapić rekao da je cilj nove većine da buduća vlada bude vlada povjerenja, koja će raditi isključivo za dobrobit svih građana.

On je naveo i da je pogrešna percepcija da su vladika Joanikije i mitropolit Amfilohije bili tu da kroje vlast u Crnoj Gori.

– Nijednog trenutka oni nijesu pominjali imena, svi smo pokušavali da postignemo dogovor i nađemo pravu mjeru dogovora – rekao je Krivokapić povodom jučerašnjeg sastanka u Ostrogu.

On je istakao i da nova vlast neće da dijeli građane.

– Vidite da se sve može uraditi. Mislim da je i ovog puta narod rekao šta misli. Nije bitan lični partijski ili bilo čiji interes, bitan je interes ovog naroda. Ako tako budemo gledali Crna Gora mora biti drugačija, mora svi da damo doprinos i vlast i opozicija – poručio je Krivokapić novinarima u Skupštini CG.