Posebna sjednica Narodne skupštine; Kovačević: Poslanici danas imaju priliku da stanu na stranu Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske održaće danas sjednicu na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi se izjasnila o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvio BiH.

Dodik je tu odluku, usvojenu 8. juna, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Početak posebne sjednice zakazan je za 11.00 časova.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da poslanici u Narodnoj skupštini i danas imaju priliku da stanu na stranu Republike Srpske podržavajući mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji je upotrijebio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Govoreći o vetu Dodika na Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je Predsjedništvo usvojilo bez konsenzusa, Kovačević je rekao da je ključno to što je Dodik ponovo upotrijebio mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji mu je Ustav BiH omogućio, ističući značaj ovog mehanizma u situacijama kada su ugroženi interesi Republike Srpske i činjenice da je tada Narodna skupština Srpske iznad bilo koje druge institucije na nivou BiH.

On je istakao da je pred poslanicima jasan izbor – zaštititi Republiku Srpsku i njene interese ili stati na stranu bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, odnosno na stranu preglasavanja Srpske.

– Danas će narodni poslanici odlučivati o tome da li su za Republiku Srpsku, njene institucije i građane ili su za to da budu dio koalicije sa Džaferovićem i Komšićem – naglasio je Kovačević.

On je rekao da je pomenuta odluka sporna sa stanovišta interesa Republike Srpske i njenih građana.

– Institucije Republike Srpske, odnosno određena ministarstva su rekla da sporazum trenutno nije dobar, jer ne prepoznaje na adekvatan način Srpsku i njene institucije. To je bio jasan i dovoljan signal Dodiku da je potrebno uložiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Sada je sve na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske – naveo je on.

Kovačević je istakao da će poslanici vladajuće većine podržati stav srpskog člana Presjedništva BiH o ovom pitanju, zaštititi Republiku Srpsku, njene institucije i građane, a da opozicija i danas bira da li će stati na tu stranu ili stranu preglasavanja.

Kada je riječ o sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Kovačević je rekao da sama činjenica da se jedan lider iz Republike Srpske na redovnom nivou sastaje sa predsjednikom velike Ruske Federacije predstavlja veliku pobjedu i uspjeh.

– Dodik je u sedam dana razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, potom u Istanbulu sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, pa zatim učestvovao na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gdje se sastao sa ministrom inostranih polsova Rusije Sergejem Lavrovim i predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko i na kraju, nakon niza sastanaka, imao zvaničan susret sa Putinom – naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je ruski predsjednik rekao Dodiku da visoko cijeni poziciju Republike Srpske i njegov stav u pogledu neuvođenja sankcija Rusiji.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije, Kovačević je istakao da su ovi odnosi trenutno na najvišem istorijskom nivou, te da su samim tim besmisleni svi pokušaji opozicije da umanje njihov značaj.

Kovačević je podsjetio da Republika Srpska i njeno rukovodstvo podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”, navodeći da je Dodik nekoliko puta inicirao da se u Predsjedništvu glasa o tome, te da je i NSRS usvojila zaključak u kojem se izražava podrška.

– Gdje je tada bila opozicija? Pobjegla je kao i uvijek kad se glasa o interesima Republike Srpske – rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prethodni članakPrve projekcije izbora u Francuskoj: Makronova stranka nema apsolutnu većinu
Naredni članakMakron bez većine u parlamentu