PORUKA GRADU: Mostar mora dobiti olimpijski bazen

”Grad Mostar mora krenuti u realizaciju izgradnje olimpijskog bazena”, poručio je predsjednik PK Orka Damir Đedović na press konferenciji u Mostaru nakon što je mlada mostarska plivačica Lana Pudar (15) oborila državni rekord te ostvarila olimpijsku A normu na 100 metara delfin za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju.

Đedović je naglasio kako je olimpijski bazen glavni uslov da bi ono što plivačica Lana Pudar i PK Orka rade dobilo puni smisao. ”Ne treba se bazen praviti samo radi Lane, nego radi potencijalnih Lana kojih je ova sredina sigurno puna”, poručio je Đedović naglašavajući kako ovaj klub želi svoj put ka uspjehu početi iz Mostara.

”Mi želimo da sve što pravimo – pravimo iz našeg grada”, poručio je.

Đedović je naveo da je Lana sto posto mostarski proizvod, odnosno svojih roditelja i trenera koji su dali svoj veliki doprinos u njenom razvoju.

”Mi znamo i želimo raditi ovaj posao , ali tražimo da se omoguće neki osnovni uslovi. Olimpijski bazen nije nikakav luksuz, puno manji gradovi od Mostara imaju olimpijski bazen. Mostar zaslužuje jedan takav objekat i ne postoji bolji način promocije grada”, istakao je priznavši kako ih u klubu nekada bude stid reći gdje treniraju. Poručio je kako su u klubu svjesni da je Lana Pudar napravila veliku stvar, no da se ne misle zadovoljiti ovim rezultatom.

Dodao je da Lana nije projekat za Olimpijske igre u Tokiju, već za naredna tri Olimpijska ciklusa.

Lana, kako navodi, ne treba osjećati nikakav pritisak za rezultat na OI, već da opušteno može promovisati i grad i državu.

Uoči press konferencije klub i Lana sastali su se sa čelnim ljudima Grada Mostara, gdje su prezentovane Lanine potrebe i potrebe njenih trenera vezano za troškove priprema za odlazak na OI u Tokio.

Kako je kazao Đedović, dobili su jasna obećanja da će Grad jasno stati iza Lane i PK Orka.

Skromna 15-godišnja Lana Pudar istaknla je da je zadovoljna i sretna zbog postignutog rezultata, za što je bilo potrebno puno rada, truda, odricanja, talenta, ali i mnogo ljudi od kojih ima neizmjernu podršku.

”Potrebno je mnogo stvari da bi došli do ovakvog uspjeha. Nadam se da sam vas učinila ponosnima i potrudiću se da i u budućnosti treniram još jače, postižem dobre rezultate i na OI ću BIH predstavljati u najboljem svjetlu”, poručila je.

Predsjednik Upravnog odbora SSGM, Senad Kevelj kazao je kako se radi o rezultatu koji se ne događa svaki dan na ovim prostorima. ”I to je nešto što je učinilo sretnim ne samo građane Mostara, nego i građane BIH u ovim teškim i tmurnim vremenima. Kad je u pitanju Sportski savez i podrška našoj najboljoj plivačici, mi smo i do sada u kontinuitetu generalno podržavali rad sporta, plivačkih klubova tako i PK Orka. Juče smo na sjednici Upravnog odbora donijeli odluku da nagradimo klub i Lanu s financijskom podrškom 5.000 KM za pripreme za Olimpijadu. To je nešto što je Savez u ovom trenutku mogućnost dati, nadam se da ćemo do odlaska na Olimpijadu dodatno moći podržati lanu”, poručio je.

bljesak.info