POPIS DUŽNIKA TAJNA: Grad Mostar za kirije potražuje 1.8 miliona maraka

Skoro dva miliona maraka Grad Mostar potražuje na osnovu neplaćenih naknada za korištenje gradskih prostora. Kako je potvrđeno portalu Bljesak.info iz Odjela za finansije i nekretnine, ukupna potraživanja po ovoj osnovi za fiskalnu 2020. godinu iznose 1.865.159,71 KM.

Tajni popis dužnika Grad Mostar, čija je blagajna u minusu pet miliona KM, odbio je dati popis dužnika navodeći kako ”sve dok su u nadležnosti rješavanja suda nemaju pravo davati informacije”.

Grad Mostar tuži skakače, skakači ništa ne znaju

Naveli su kako Služba za nekretnine redovno pokreće postupak naplate eventualno ostalog, nenaplaćenog potraživanja – duga za zakup sa PDV-om putem nadležnog suda. S druge strane, potvrđeno je kako je Grad podnio kaznenu prijavu tereteći Udruženje skakača u vodu  ‘Mostari’ za ”krivotvorenje isprava”, ”prevare” te ”zloupotrebe povjerenja”.

Da prijava postoji, potvrđeno je za Bljesak.info i iz Tužilaštva HNK. Grad navodi kako skakači godinama ne plaćaju. S druge strane, skakači nemaju pojma da ih Grad tereti za bilo što.

Skakači bez plave koverte

”Radi se o poslovnom prostoru površine cca 40 m2 društveno vlasništvo, s pravom raspolaganja opštne Mostar, kojeg je navodno Odlukom broj:01-1105/97 od 27.08.1997 godine Predsjedništvo skupštine Opštine Mostar dana 23.7. 1997. godine dalo u zakup neposrednom pogodbom Udruženju-Klubu skakača u vodu ‘Mostari’ iz Mostara. Odluka ne sadrži pečat pored potpisa Predsjednika skupštine opštine Mostar kao donositelja Odluke. Navedeni poslovni prostor u vrijeme donošenja odluke odnosno od 1997. pa do 2004. godine nije postojao. Kao takav iz razloga jer je zgrada u kojoj se nalazi prostor bila devastirana i obnovljena tek u julu 2004. godine”, navodi Gradska uprava.

Predsjednik Udruženja Semir Drljević Lovac rekao je kako nema saznanja da se to događa.  ”Stvarno ništa ne znam ništa o tome. Promašili su skroz. To nema veze sa skakačima. Neko je to pogriješio dobro. Ja nisam obaviješten o tome”, rekao je Drljević,  dok je portparol Udruženja, Saša Oručević, za Dnevni list rekao da na adresu Kluba dosad nije stigla “plava koverta”. ”Nemamo nikakvu  prijavu, ne znamo o čemu se radi, pa ne bismo ni komentarisali. Pročitao sam da se spominje 1997. godina, dakle u tom trenutku klupske prostorije nisu bile tamo gdje su sad (danas je to u sklopu jedne od kula na samom Starom mostu). Druga zbunjujuća stvar je navodna površina od 40 kvadrata.  Valjda ćemo, ako je to već tačno, i na adresu Kluba dobiti neki poziv ili papir, pa ćemo moći o svemu više. Ne znamo zaista o kojem bi se prostoru moglo raditi, pa ne želimo licitirati. I sve što se pokušava raditi, ako se već pokušava, bojim se – nastoji se samo zbog skretanja pažnje s nekih drugih stvari”, rekao je Oručević.

Imovina grada Inače, gradska imovina predmet je brojnih natezanja, a Grad Mostar ni sam nije siguran koliko je toga u njegovim rukama. ”Trenutno Grad Mostar raspolaže s oko 200 poslovnih prostora, a za njih 170 ima zaključene ugovore o zakupu ili korištenju poslovnih prostorija”, rečeno je iz Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara. Iako Grad kaže da raspolaže ”s oko” 200 poslovnih prostora, na popisu iz Službenog glasnika nalazi se 229 nekretnina. Grad nije precizan ni kada se radi o sudskim procesima koji se vode protiv onih koji ne plaćaju najamninu.