Pompeo: Nastavićemo se ozbiljno angažovatii oko BiH

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas je rekao da će se Sjedinjene Države nastaviti ozbiljno angažovati oko Bosne i Hercegovine, nakon što ga je hrvatski državni vrh u Dubrovniku upoznao s pogledom zvaničnog Zagreba na političku situaciju u toj državi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman s Pompeom su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči lokalnih izbora, javila je Hina.

Naglasili su potrebu „adekvatne i legitimne zastupljenosti hrvatskog naroda“ u političkim institucijama BiH, odnosno poštovanja Dajtonsko-pariškog sporazuma potpisanog prije 25 godina, prenosi Fena.

Plenković je to rekao u sedmici kad su Zagreb posjetili čelnici najveće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te oko dvije sedmice nakon što je Zagreb posjetio srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik.

„Nastavićemo se ozbiljno angažovatii oko BiH”, poručio je američki šef diplomatije, priznavši da se na složenost BiH ne može u potpunosti osvrnuti u nekoliko minuta konferencije za medije.

„Osiguraćemo da se tamo postigne dobar ishod za Evropu, za Hrvate i ljude regije”, kazao je Pompeo i dodao da je SAD „nevjerovatno diplomatski angažovan“ na jugoistoku Europe.

Pompeo i Plenković su između ostalog, razgovarali i o evroatlantskom putu regiona, između ostalog i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je na dobrom putu da dobije status kandidata za državu članicu Evropske unije, ukoliko sudimo po signalima koji su nedavno došli iz Brisela, nakon što je Predsjedništvo BiH održalo sastanke sa nekoliko evropskih zvaničnika.

Pompeo je danas u Zagrebu izrazio nadu da će region doći do kraja tog procesa, te je kazao da će SAD iskoristiti svoja diplomatska sredstva da pogura reformske procese koji u konačnici vode i do ulaska u EU i NATO.

„Mi ćemo investirati svoje diplomatske kapacitete da bi se postigle dobre stvari za Evropu, dobre stvari za narod Hrvatske i dobre stvari za regiju“, rekao je Pompeo.

Plenković je istakao da Hrvatska pruža punu podršku svim susjednim zemljama koje žele u EU.

„Mi smo to doživjeli kao svoju političku zadaću, da regiji damo ključnu potporu i osiguramo ono što su i hrvatski interesi. Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina je od Dejtona, smatramo da upravo ta zemlja, na koju smo upućeni i koja je upućena na nas, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji tamo žive. Na tom tragu smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima“, riječi su Plenkovića.

Majk Pompeo je danas bio na sastanku sa premijerom Hrvatske, ministrom spoljnih poslova i ministrom odbrane, a glavna tema je ukidanje viza za Hrvate koji ulaze u SAD i hrvatski odabir američke ponude borbenih aviona. Međutim sagovornici su razgovarali i o drugim temama koje se tiču regiona i BiH.